Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Podnikateľ Bustin inkasuje milióny od najvyššieho súdu, zmluvy uzatvorili po voľbách v roku 2020

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Podnikateľ a bývalý spolumajiteľ vydavateľstva Plus7dní Karol Bustin zinkasuje za prenájom kancelárskych priestorov od Najvyššieho súdu Slovenskej republiky (NS SR) milióny eur.

Ďalšie tisíce jeho spoločnosti Real Prim plynú od finančného riaditeľstva. Obe zmluvy uzatvoril bývalý novinár Bustin a jeho spoločník Jozef Dukes po parlamentných voľbách v roku 2020, informuje tlačová agentúra SITA.

Zaujímavosťou je, že kým podnikateľ Bustin s justičným prostredím obchoduje, jeho syn o ňom píše. Karola Bustina mladšieho dokonca obvinil advokát Marek Para z kolaborácie s prokuratúrou.

Pred súdom vyhlásil, že neštandardný vzťah novinára a prokurátora Rastislava Hrušku má v kauze Dobytkár narúšať právo na obhajobu jeho klienta, obžalovaného nitrianskeho oligarchu Norberta Bödöra.

Tučná hostina

Bustinova spoločnosť Real Prim uzatvorila 20. septembra 2021 s kanceláriou NS SR zmluvu o prenájme kancelárií a parkovacích miest v bratislavskej Petržalke vo výške 3,239 milióna eur, ktorú štyrmi dodatkami navýšila na 4,035 milióna eur. Suma v sebe zahŕňa nájomné za priestory, päťdesiat parkovacích miest a prevádzkové náklady.

Obchodný vzťah s Bustinom a Dukesom potvrdil aj samotný NS SR. Priestory si súd prenajal bez výberového konania. Tvrdí, že mu to umožňuje zákon o verejnom obstarávaní.

V súvislosti so zámerom pristúpiť k nájmu nehnuteľných priestorov zákon neukladá inštitúcii povinnosť realizovať zmluvný záväzok prostredníctvom verejného obstarávania, nakoľko na nájom nehnuteľných priestorov sa uplatňuje zákonná výnimka,“ vysvetlila portálu NášVidiek.sk hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Kedy a ktoré nevyužívané štátne priestory súd preveroval, nekonkretizovala. Nereagovala ani na príklad aktuálne voľnej a pustnúcej budovy ministerstva hospodárstva v bratislavskom Ružinove.

Finančná správa

Okrem najvyššieho súdu sa podnikateľom Bustinovi a Dukesovi podarilo získať ďalšieho štátneho klienta. Finančnému riaditeľstvu prenajímajú priestory pre potreby archívu.

Zmluvu na dobu neurčitú podpísala spoločnosť Real Prim 27. marca 2020. Daniari tak platia zmluvnú cenu 9828,72 eur mesačne za celý predmet prenájmu bez DPH, pričom jednotková cena bola dohodnutá vo výške 12 eur/m2. Preddavkové platby na prevádzkové náklady boli dohodnuté vo výške 1,2 eur/m2, ku ktorým sa pripočíta DPH.

Otec prenajíma, syn píše

Kým podnikateľ Bustin prenajíma Najvyššiemu súdu priestory, jeho syn o justícii ako novinár píše. Venoval sa napríklad prípadu sudcu Mariána Kurinca alebo sudkyne Evy Bielikovej. V prebiehajúcej kauze Dobytkár novinára Hospodárskych Novín (HN) Karola Bustina mladšieho dokonca obvinil Bödörov obhajca Para z kolaborácie s prokuratúrou. Na súde uviedol, že novinár šírením lží porušuje právo jeho klienta na prezumpciu neviny.

Menovaný redaktor nesleduje záujem na objektívnom informovaní o priebehu konania a stave veci, ale v záujme prokurátora nepravdivými informáciami skresľuje fakty,“ vysvetlil pre portál NášVidiek.sk obhajca Para.

Bödörovmu obhajcovi sa tiež nepáči, že novinár Bustin podsúva verejnosti lživé zdanie o stíhaní nitrianskeho oligarchu za korupciu. Poukázal na zámerné skresľovanie a deformáciu verejnej mienky.

Do pozornosti dáva rozhodnutie Ústavného súdu SR, v ktorom konštatoval zásah do Bödörovho práva na rešpektovanie prezumpcie neviny. Nazdáva sa, že rovnaká snaha najvyššieho súdu aj novinára prezentovať Bödöra bez dôkazov a riadneho konania vopred ako vinného, môže byť koordinovaná.

Bödörov obhajca hovorí, že legálne odposluchy preukazujú zaviazanosť niektorých novinárov vyšetrovateľom okolo Jána Čurillu. Dodáva, že novinári najmä z portálu aktuality.sk a Denníka N komunikovali s vyšetrovateľmi za účelom diskreditácie určitej osoby. „Rovnako tak sú verejne známe informácie, či dôkazy o sudcoch, ktorí im mali byť akože naklonení,“ uzatvoril advokát Para.

O stanovisko sme požiadali Karola Bustina aj Karola Bustina ml. Do uzávierky nereagovali, o ich reakcie budeme článok aktualizovať.

Viac o téme: Súd Plus7DníKarol Bustin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu