Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sme rodina kritizuje podmienky v Policajnom zbore: Ľudovíta Ódora vyzvalo na zmenu v príplatkoch

Boris Kollár
Boris Kollár (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Hnutie Sme rodina kritizuje podstav a podmienky v Policajnom zbore. Premiéra Ľudovíta Ódora povereného vedením rezortu vnútra vyzvalo, aby nariadením ministra určil maximálnu výšku rizikového príplatku aj príspevku na bývanie pre policajtov na 500 eur, ako to umožňuje zákon. Podľa podpredsedu parlamentného brannobezpečnostného výboru Petra Pčolinského ide o okamžité riešenie, ktoré by stabilizovalo personálny stav v Policajnom zbore.

"Od roku 2020 odišlo z Policajného zboru zhruba 4700 príslušníkov, prišlo 3400. Ale neobsadených tabuľkových miest je okolo 1800," upozornil Pčolinský. Ako dodal, k 30. septembru má nárok na odchod do civilu približne 2500 policajtov. V prípade prehlbovania podstavu podľa neho hrozí kolaps polície.

Archívne video

Dôležitý bod volebného programu Sme rodina (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Hnutie navrhuje aj valorizáciu platov od začiatku roka 2024 o 20 percent. Myslí si, že systémovým riešením by bolo naviazať tabuľkové platy na výšku minimálnej mzdy. Policajti, najmä na základných útvaroch, sú podľa Pčolinského nespokojní, pracujú v budovách v nevyhovujúcom stave a málo zarábajú.

Predseda hnutia a parlamentu Boris Kollár tvrdí, že pokiaľ sa okamžite nedoplnia stavy policajtov, ľudia sa nebudú cítiť bezpečne. Podstav v polícii podľa neho spôsobuje to, že si Slovensko nevie chrániť hranice, policajti na juhu musia pre migračnú krízu slúžiť 18-hodinové služby a po zavolaní na číslo 158 nemá kto prísť.

Viac o téme: Polícia PríplatkyBoris KollárSme rodinaPolicajný zbor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu