Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Politické strany si pripomínajú Deň obetí holokaustu a rasového násilia: Ficov odkaz pre popieračov

(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Viaceré politické strany si pripomenuli sobotný Deň obetí holokaustu a rasového násilia. Vyzývajú ľudí, aby na hrôzy holokaustu nezabúdali, a varujú pred nenávisťou v spoločnosti.

Predseda Smeru-SD Robert Fico označil pamätný deň ako príležitosť odkázať všetkým popieračom holokaustu, že existuje obrovské množstvo dôkazov o jeho pravdivosti. "Aj keď rady preživších tohto pekla z roka na rok rednú, ešte stále žijú svedkovia, ktorých životy táto obrovská tragédia postihla," uviedol.

 

82 ROKOV OD PRIJATIA ŽIDOVSKÉHO KÓDEXU Vo štvrtok sme si pri Pamätníku holokaustu na Rybnom námestí v Bratislave uctili...

Posted by Robert Fico on Friday, September 8, 2023

Líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka skonštatoval, že fašizmus a nenávisť vždy prinášajú iba utrpenie. Poukázal na paralely s dnešnou situáciou a vojnou bezprostredne za našimi hranicami. "Všímajme si burcovanie davov na námestiach prehláseniami plnými nenávisti a strachu. Dávajme pozor, kto šíri klamstvá a obviňuje obete," upozornil.

 

9. septembra 1941 bol v Slovenskom fašistickom štáte prijatý Židovský kódex. Ľudí dehumanizoval, oberal o základné práva...

Posted by Michal Šimečka • Progresívne Slovensko on Friday, September 8, 2023

Podľa KDH pamätný deň pripomína historické zlyhania štátu a spoločnosti aj to, ako môže nedemokratický režim ničiť konkrétne životy konkrétnych ľudí. "Bolo by obrovskou chybou strácať historickú pamäť. Poučení z chýb minulosti nesmieme brať na ľahkú váhu akúkoľvek narastajúcu vlnu nenávisti či diskriminácie," uviedlo hnutie na sociálnej sieti.

 

ČLOVEK NEMÔŽE BYŤ VŽDY HRDINOM, ALE VŽDY MÔŽE BYŤ ČLOVEKOM Dnešný deň nám pripomína historické zlyhania štátu a...

Posted by KDH on Saturday, September 9, 2023

Demokrati zdôrazňujú, že je len v našich rukách, či dáme priestor nenávisti. "Nesmieme zabúdať a aj dnes musíme hlasno upozorňovať na antisemitizmus, protirómske zmýšľanie a všetky formy nenávisti, ktorým v našej krajine čelíme. O to intenzívnejšie aktuálne, kedy nám hrozí, že sa po voľbách dostanú k moci fašisti," skonštatovali. V sobotu uplynulo 82 rokov od schválenia Židovského kódexu, ktorý vznikol podľa nemeckého nacistického vzoru a patril medzi najtvrdšie protižidovské opatrenia vo vtedajšej Európe, aj preto sa 9. september stal pamätným Dňom obetí holokaustu a rasového násilia.

 

Až 80.000 slovenských Židov bolo 9. septembra 1941 zbavených občianskych a hospodárskych práv ratifikáciou takzvaného...

Posted by Eduard Heger on Saturday, September 9, 2023

 

Viac o téme: Politické stranySpomienkaDeň obetí holokaustu a rasového násilia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu