Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Policajný zbor nie je nadšený z parlamentu: Najskôr varujú migrantmi a potom neotvoria schôdzu, majú posledný pokus!

Polícia hovorí o migrácii po tom, ako parlament neotvoril schôdzu. Zobraziť galériu (5)
Polícia hovorí o migrácii po tom, ako parlament neotvoril schôdzu. (Zdroj: Topky/Ramon Leško, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Mali na to viacero pokusov, no všetky premárnili a schôdzu neotvorili. Reč je o poslancoch parlamentu, ktorí v predvolebnej kampani vo veľkom hovoria o prúdiacich migrantoch, no napriek tomu sa nedostavili do zimnej jazdiarne, aby k tejto téme otvorili schôdzu. Štátny tajomník Martin Královič, ktorý pôsobí de facto ako nepapierový minister vnútra sa tak nevedel ubrániť reakcii na tlačovom brífingu bezprostredne po (ne)rokovaní parlamentu.

VIDEO Štátny tajomník Martin Královič po neotvorení schôdze:

Polícia o aktuálnej situácii s nelegálnou migráciou na Slovensku (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Schôdzu neotvorili

Na tlačovke tak stáli štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Martin Královič, viceprezident PZ Damián Imre a riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície Robert Gucký.

Poslancom Národnej rady (NR) SR sa v piatok ani na druhýkrát nepodarilo otvoriť rokovanie o zmenách pri potvrdeniach pre cudzincov. Na mimoriadnej schôdzi k novele zákona o pobyte cudzincov sa prezentovalo len 50 poslancov. Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) odložil začiatok schôdze na pondelok (11. 9.) na 9.00 h.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto  (Zdroj: YouTube/TV NR SR)

Novela hovorí o tom, že polícia by už nemala vydávať potvrdenie o zotrvaní na území Slovenska každému cudzincovi. Z povinnosti by sa mala stať iba možnosť. Dostávať by ho nemali najmä tí, ktorí cez Slovenskú republiku iba migrujú do iného štátu. Vláda tak reaguje na zvyšujúcu sa nelegálnu migráciu. Parlamentu navrhuje materiál prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Vojaci už pomáhajú v teréne

Královič následne otvoril brífing. "Od dnešného rána bolo na území nasadených 350 vojakov z ozbrojených síl. Pomáhajú kolegom pri odľahčovaní situácie a zvládaní nelegálnej migrácie na Slovensku. Hlavné nasadenie týchto síl, je pri transporte, logistike, presúvaní po celom Slovensku," popisuje Královič.

Policajný zbor nie je
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vážení absentéri, v pondelok máme poslednú jedinečnú šancu

"Chcel by som sa z tohto miesta poďakovať všetkým dámam poslankyniam a pánom poslancom, ktorí boli dnes aktívni a snažili sa svojou prezentáciou o otvorenie mimoriadnej schôdze v súvislosti s novelizáciou zákona o pobyte cudzincov. Zároveń chcem odkázať tým poslancom, ktorí sa nezaprezentovali a ktorí neumožnili otvorenie tejto schôdze, že máme jedinečnú šancu v pondelok a naozaj považujeme zmenu tohto zákona na veľmi dôležitú na Slovensku," odkázal absentérom Královič.

Policajný zbor nie je
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"V tejto chvíli už máme viac ako 13 miest, kde vieme vybavovať migrantov, ktorých nevieme vyhostiť, a ktorým na základe zákona musíme vydávať potvrdenie o zotrvaní, ktoré ich sem na Slovensko motivuje dnes prísť," vyhlásil policajný viceprezident Damián Imre. Odstránenie povinnosti vydávať potvrdenie by uvítal. Naznačil, že polícia by tak už nemusela potrebovať vojakov.

Policajný zbor nie je
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Príslušníci Ozbrojených síl (OS) SR v súčasnosti podľa Královiča pomáhajú pri transporte, logistike, presúvaní migrantov po celom Slovensku, strážení objektov cudzineckej polície či zabezpečovaní verejného poriadku.

Príchod policajných áut s utečencami (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Podľa policajného viceprezidenta prichádza pomoc vojakov v čase mimoriadnej krízy, keď kapacity polície na vybavovanie nepostačujú, aby sa obyvatelia najmä južných prihraničných okresov cítili bezpečne. Podotkol, že nasadenie vojakov nie je v takýchto situáciách výnimočné ani v zahraničí. "Po vyhodnotení rizík a  situácie budeme žiadať možno viac príslušníkov OS SR, alebo ich budeme uvoľňovať," dodal. Ocenil aj poskytnuté technické prostriedky na transport migrantov. Vyzdvihol tiež službu nasadených policajtov.

Viac o téme: Ministerstvo vnútraSchôdzaMigrantiMartin KrálovičParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu