Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Deficit štátneho rozpočtu sa v auguste prehĺbil na viac ako 3,7 miliardy eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Štátny rozpočet dosiahol ku koncu augusta tohto roka schodok vo výške 3,729 miliardy eur. Medziročne sa tak zhoršil o 2,212 miliardy eur alebo 145,8 %. Informovalo o tom v pondelok Ministerstvo financií (MF) SR. Na konci júla bol rozpočet v deficite 3,114 miliardy eur.

Oproti rovnakému obdobiu minulého roka sa príjmy štátneho rozpočtu v auguste zvýšili o 1,763 miliardy eur alebo 14,8 % na 13,686 miliardy eur. Výdavky rozpočtu však medziročne vzrástli výraznejšie, a to o 3,976 miliardy eur alebo 29,6 % na 17,416 miliardy eur. Medziročný rast daňových príjmov predstavoval podľa rezortu financií viac ako 1 miliardu eur. Pozitívny vývoj zaznamenalo MF najmä pri dani z pridanej hodnoty vo výške 566 miliónov eur, pri dani vyberanej zrážkou o 65 miliónov eur, či pri spotrebných daniach o 41 miliónov eur. 

archívne video

V tejto predvolebnej situácii otvárať rozpočet v parlamente je krajné riešenie, tvrdí premiér (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

"Napriek tomu, že územnej samospráve boli prevedené prostriedky dane z príjmov právnických osôb vo výške 325,8 milióna eur, zaznamenala daň z príjmov právnických osôb medziročný nárast na úrovni 55,2 milióna eur," priblížilo ministerstvo. Naopak, negatívny vývoj mala daň z príjmov fyzických osôb, a to vo výške 19,9 milióna eur.

Pozitívny vývoj zaznamenal rezort financií v rámci príjmov z rozpočtu EÚ, kde došlo k medziročnému rastu o takmer 510 miliónov eur. "Negatívny vývoj bol zaznamenaný v rámci príjmov z Plánu obnovy a odolnosti, kde zatiaľ neboli realizované príjmy, čím došlo k medziročnému poklesu o 21,3 milióna eur," vyčíslilo MF.

Výdavky na obsluhu štátneho dlhu

Výdavky na obsluhu štátneho dlhu dosiahli podľa ministerstva medziročný pokles o necelých 71 miliónov eur. V kategóriách výdavkov štátneho rozpočtu súvisiacich s čerpaním prostriedkov z rozpočtu EÚ došlo k medziročnému nárastu o 874 miliónov eur. Nárast výdavkov na spolufinancovanie predstavoval 81 miliónov eur.

"V kategóriách výdavkov štátneho rozpočtu súvisiacich s čerpaním prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti došlo k medziročnému nárastu o 269,8 milióna eur alebo 1095,7 %. Medziročný nárast výdavkov na DPH k prostriedkom z Plánu obnovy a odolnosti predstavoval 8,2 milióna eur alebo 579,9 %," doplnilo ministerstvo. Transfer Sociálnej poisťovni zo štátneho rozpočtu zaznamenal medziročný nárast o 666,5 milióna eur alebo 644,1 %.

Viac o téme: RozpočetMiliardyMinisterstvo financiíDeficit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu