Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

V uplynulom období došlo k viacerým porušeniam práv a slobôd, uviedol Robert Fico v slávnostnom príhovore

(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Ústava má spoločnosti slúžiť ako civilná biblia, ktorá určuje, ako má vyzerať život v našej vlasti. V jej Preambule sa hovorí o stáročných skúsenostiach zo zápasov o štátnosť, o Slovenskom národnom povstaní, o mieri, či zvrchovanosti. Uviedol to predseda strany Smer-SSD.

Fico pripomenul, že zákonodarcovia sa pri tvorbe ústavy snažili o jej zrozumiteľnosť a jasnú aplikovateľnosť, pričom by nemal byť veľký rozdiel medzi jej znením a reálnym životom. "Obsahuje odkazy, ktoré odrážajú historické, politické, či kultúrne skúsenosti nášho národa, ktoré sú v skutku jedinečné a pre zachovanie ducha našej spoločnosti podstatné. Tieto odkazy sú však dnes pošliapavané porušovaním Ústavy SR na každodennej báze. Len za posledný rok evidujeme 30 rozhodnutí Ústavného súdu SR o porušovaní nášho najvyššieho legislatívneho dokumentu," uviedol Fico.

"Svedčí to o "rešpekte" niektorých politických síl k našej vlasti a ku všetkým občanom, ktorí ju budovali a ktorí tvoria náš národ. Je nutné, aby sa Slovensko v najbližších mesiacoch a rokoch vrátilo k dodržiavaniu Ústavy SR. Je nutné, aby si spoločnosť zvolila vládu, ktorá upokojí štát ako celok a prestane hľadať neexistujúcich nepriateľov. Dnešný deň by mal byť pre nás mementom, že život, ktorým spoločnosť žije v posledných rokoch, nie je tým životom, za ktorým sme chceli smerovať. Nikdy však nie je všetkým dňom koniec a v strane Smer – slovenská sociálna demokracia veríme, že sa na Slovensko po 30. septembri vráti pokoj, stabilita, dôstojnosť a suverenita," dodal predseda Smeru-SSD.

Prejav Roberta Fica počas slávnostného zasadnutia parlamentu (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

 

Viac o téme: Robert FicoTlačová správaSmer-SSD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu