Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Mala by nová vláda financovať cirkvi zo štátneho rozpočtu? Ľudia sa vyjadrili jasne! TÁTO odpoveď bola najčastejšia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vyše 31 percent opýtaných je jednoznačne za to, aby nová vláda cirkev nefinancovala a takmer 24 percent respondentov síce neodpovedalo tak jednozančne, no podľa nich by "asi nemala" tak robiť.

Nová vláda by mala platiť cirkev podľa 16% opýtaných a takmer 22% si myslí, že by tak "asi mala" robiť. To znamená, že za financovanie registrovných cirkví aj naďalej je 38% respondentov. Vyše 55 % opýtaných má opačný názor a podľa nich by budúci kabinet cirkev financovať nemal. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnila agentúra AKO formou telefonického dopytovania v období od 7. do 14. augusta na vzorke 1000 ľudí exkluzívne pre TV JOJ24 – reláciu Volebná encyklopédia Slovenska. Viac ako 6% opýtaných nevedelo situáciu posúdiť a ncelé percento sa nechcelo k tejto téme vjadrovať. Otázka, na ktorú odpovedali, znela: „Mala či nemala by podľa vás budúca vláda pokračovať vo financovaní registrovaných cirkví zo štátneho rozpočtu? Prečítam vám možnosti:“

Mala by nová vláda
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: joj24.noviny.sk)

Medzi tými, ktorí si myslia, že budúca vláda by mala pokračovať vo financovaní registrovaných cirkví zo štátneho rozpočtu, sú nadpriemerne zastúpení seniori nad 66 rokov a ľudia s najnižším vzdelaním bez maturity. Finančnej podpore cirkví sú naklonení hlavne obyvatelia Prešovského, Trnavského, Žilinského a Nitrianskeho kraja, ako aj občania maďarskej národnosti. Výrazne nadpriemerne s tým súhlasia voliči KDH a koalície OĽANO a priatelia, no tiež voliči SNS, Hlasu-SD, Republiky a Sme rodina.

Viac o téme: VládaCirkevFinaancovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu