Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Škandalózny článok v maďarských novinách: Spochybňuje okupáciu! V 1968 si vraj mali vziať časť Slovenska

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V čase, keď sa Slovensko a Česko pripravujú pripomenúť si 55. výročia vpadnutia vojsk Varšavskej zmluvy do Československa, vyšiel v Maďarsku kontroverzný článok. Maďarský denník popisuje vtedajšie udalosti ako premrhanú príležitosť na to zmeniť hranice a pripojiť časť južného Slovenska k Maďarsku.

Archívne video: Wlachovský v Budapešti uviedol, že Slovensko má záujem na normálnych vzťahoch s Maďarskom

Wlachovský v Budapešti: Slovensko má záujem na normálnych vzťahoch s Maďarskom (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

V noci na 21. augusta 1968 prekročili naše hranice vojská Sovietskeho zväzu, Bulharska, NDR, Poľska a Maďarska. Práve maďarský vojaci kontrolovali južné oblasti, kde žije početná maďarská menšina. Denník Magyar Nemzet však tvrdí, že paušálne využívanie slova okupácia nie je na mieste. Na kontroverzný článok upozornil český portál novinky.cz. „Pre Čechov a Slovákov to iste bola okupácia cudzími vojskami. (…). Sovietska armáda bola v Prahe nepochybne armádou okupantskou, ale maďarskí vojaci nemohli byť okupantmi na Trianonom odtrhnutom území Felvidéku obývanom Maďarmi. Väčšina z nich maďarských vojakov vítala ako osloboditeľov,“ píše sa v článku s názvom „Maďarská nádej v roku 1968.“

snímky z Bratislavy 22.augusta 1968, deň po vstupe sovietskych tankov do mesta.  Na snímke Štúrova ulica a Námestie SNP.
Zobraziť galériu (2)
snímky z Bratislavy 22.augusta 1968, deň po vstupe sovietskych tankov do mesta. Na snímke Štúrova ulica a Námestie SNP.  (Zdroj: TASR)

Okrem toho sa v článku oslavným spôsobom spomína aj ťaženie maďarského vodcu Miklósa Horthyho, ktorý sa v roku 1939 vojenskou mocou pokúsil získať južné oblasti Slovenska obývané maďarskou menšinou. Veľkomaďarské ambície sú obsiahnuté v celom texte. Dotýka sa aj témy Benešových dekrétov, samotného Beneša označili v článku za diktátora.

Viac o téme: 1968OkupáciaMaďarská menšinaMaďarskoČeskoslovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu