Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zúfalá žena nevedela zohnať dôležitý liek: ŠÚKL priznáva výpadok! Pacientom zostáva jedna možnosť

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Žene lekár predpísal liek na vysoký krvný tlak. Tá si ho chcela vybrať v lekárni, no nepochodila. Nedostalo ho ani v ďalšej, obehala ich niekoľko. ŠÚKL problémy priznáva, podľa nich to má vraj viac dôvodov. Riešenie pre pacientov existuje – užívať však budú nie jednu tabletku, ale tri.

Archívne video: Ľudia by sa mali naučiť vracať nepoužité lieky naspäť do lekárne

Ľudia by sa mali naučiť vracať nepoužité lieky naspäť do lekárne (Zdroj: TASR - Martina Kriková)

Zúfalá pacientka zháňala lieky na vysoký krvný tlak v lekárňach na strednom Slovensku, avšak bezvýsledne. Na jej príbeh upozornila TV JOJ. Pomocnú ruku sa jej rozhodli podať príbuzní v hlavnom meste, kde daný liek v jednej lekárni mali, no išlo o posledné tri balenia. „Medzitým ale vypršala platnosť elektronického receptu, takže sme liek dali odložiť a skoro ráno sme riešili nový recept, aby sme o posledné kusy lieku neprišli. Úplne zúfalé je to," opísala svoju honbu za liekom pacientka.

Problémy s liekom na vysoký tlak potvrdil aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Priznali, že dodávky na náš trh sú aktuálne prerušené a to z viacerých dôvodov. "Vo väčšine prípadov je nedostupnosť spôsobená kapacitnými možnosťami výrobných závodom, alebo oneskorením dodávok surovín či obalových materiálov," uviedli. 

Zúfalá žena nevedela zohnať
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ide o liek, ktorý obsahuje kombináciu troch rôznych liečiv. "V dvoch-troch lekárňach sa tento liek nevyskytne, tak nemá zmysel teraz márniť čas tým, že ho bude hľadať," vysvetlil prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ pre televíziu. Liečivá, z ktorých je liek zložený, sú bežne dostupné. Pacientom preto radí ísť za kardiológom, aby im vystavil nie jeden recept, ale tri. Namiesto jednej tabletky tak pacienti zjedia tabletky tri. Doplatok by ich mal však vyjsť dokonca menej, ako v prípade aktuálne nedostupného jedného lieku.

Liek na vysoký krvný tlak nie je jediným, ktorého je aktuálne na pultoch lekární málo. Pacienti hlásia aj výpadky niektorých antibiotík, no najmä liekov na psychiatrické a neurologické diagnózy. 

Viac o téme: LiekPacientkaVýpadokVysoký krvný tlakŠÚKL
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu