Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Politici reagujú na raziu NAKA: Je to veľká pomsta a policajný prevrat, Čaputová si vydupala bezpečnostnú radu!

Politici reagujú na rannú akciu NAKA. Zobraziť galériu (10)
Politici reagujú na rannú akciu NAKA. (Zdroj: Facebook/Tomáš Taraba, Polícia SR, Topky/Ramon Leško, Vlado Anjel, TASR/SIS)

BRATISLAVA - Štvrtkové ráno opäť začalo poriadne zhurta. Práve dnes totiž v skorých ranných hodinách spustila NAKA v Bratislave veľkú raziu, pričom medzi zadržanými sú aj známe mená. Kukláči mali zasahovať aj u šéfa Slovenskej informačnej služby Michala Aláča a aj u bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského. To bolo niečo, čo podnietilo aj slovenských politikov (z veľkej časti bývalej opozície) k tomu, aby reagovali.

NAŽIVO Tlačová konferencia Juraja Krúpu z SaS:

VIDEO Reakcia Sme rodina na aktuálne dianie:

Aktualizácia 15:29 - Ódor zvoláva rokovanie bezprečnostnej rady

Ľudovít Ódor po vyhodnotení aktuálnej situácie v spojitosti s policajnými zásahmi rozhodol o zvolaní Bezpečnostnej rady SR na piatok 18. augusta 2023 o 8.00 h. Premiér o tomto kroku vopred informoval aj prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, ktorá sa osobne zúčastní na BR SR.

Policajný prevrat a jasný cieľ, tvrdí Fico

Prvým bol Robert Fico ako šéf Smeru-SD, ktorý hovorí o "policajnom prevrate s podporou Daniela Lipšica". "Cieľom prevratu je získanie plnej kontroly nad SIS, NBÚ a zlikvidovať všetkých vyšetrovateľov a dôkazy, ktorú sú k dispozícii proti skupine vyšetrovateľov z NAKA tzv. Čurillovcov," píše presvedčený Fico.

 

POLICAJNÝ PREVRAT Začal sa pokus o policajný prevrat s plnou podporou špeciálneho prokurátora D. Lipšica, premiéra a...

Posted by Robert Fico on Wednesday, August 16, 2023

Smer v Prešove na tlačovom brífingu dokonca vyhlásil, že pre tieto dôvody bude v najbližších dňoch iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze. "O tom, čo sa dnes ráno udialo a čo sa deje, musela byť informovaná prezidentka, predseda vlády, minister vnútra v demisii Ľudovít Ódor. Samozrejme, toto sa dalo robiť, keďže to hovorí presne trestný poriadok, len so súhlasom Úradu špeciálnej prokuratúry a myslím si, že v tomto prípade si dozor nad celou vecou zobral priamo Daniel Lipšic, lebo mu ide takisto o krk, podobne ako ďalším," uviedol Fico.

Prezidentka žiada zvolanie bezpečnostnej rady

Dnešné ranné udalosti už zalarmovali aj prezidentský palác, ktorý začal konať. "Prezidentka Zuzana Čaputová v súvislosti s ranným zásahom NAKA v bezpečnostných zložkách štátu požiadala premiéra Ľudovíta Ódora, aby zvolal Bezpečnostnú radu. Prezidentka zároveň očakáva, že polícia spolu s dozorujúcim prokurátorom v medziach zákona veľmi rýchlo vysvetlia verejnosti okolnosti prípadu a svoj postup," tlmočil stanovisko hlavy štátu jej hovorca Martin Strižinec. Policajný prezident Štefan Hamran už zrejme aj preto avizuje poobednú tlačovú konferenciu s názvom "Rozuzlenie".

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (10)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ódor si myslí, že by sa nemalo fňukať na tlačových konferenciách a o bezpečnostnej rade sa ešte rozhodne

Premiér Ľudovít Ódor na dnešné dianie reaguje už drsnejším slovníkom. "Tak ako aj v predchádzajúcich prípadoch platí, že ja nijakým spôsobom nezasahujem do práce policajtov, prokurátorov alebo súdov. To znamená, že ich nechávam robiť svoju robotu a odmietam akýkoľvek tlak z akejkoľvek strany na policajtov. Mali by sme žiť v slušnej krajine, kde naozaj platí spravodlivosť pre každého. Dovtedy, kým nemáme kompletné informácie o tomto prípade, by sme nemali robiť unáhlené závery ani hystericky reagovať, ani fňukať na rôznych tlačových konferenciách. Je dôležité, aby sme si zachovali chladnú hlavu. O prípade bude na tlačovej konferencii informovať policajný prezident a potom, keď aj ja získam dostatočné informácie, sa rozhodnem, do akej miery je potrebné zvolať Bezpečnostnú radu SR k tejto situácii," hovorí predseda vlády.

Premiér Ľudovít Ódor reaguje na štvrtkový policajný zásah NAKA (Zdroj: Tlačový odbor Úradu vlády SR)

Toto je dôvod, prečo sa zbavili Šimka, mieni Pellegrini

Na akciu NAKA už reaguje aj líder Hlasu Peter Pellegrini, ktorý si myslí, že práve dnešná akcia je dôsledkom toho, prečo sa vraj vláda potrebovala "zbaviť Ivana Šimka". Podľa lídra Hlasu vraj dochádza k napĺňaniu "hrozieb Igora Matoviča a Richarda Sulíka" o tom, že do volieb sa vraj musí polícia porátať s predstaviteľmi opozície. "Potrebovalo mať voľné ruky na toto ovplyvňovanie volieb prostredníctvom orgánov, činných v trestnom konaní, ktoré v slovenskej histórii nemá obdobu. Za výčiny polície tak nesie plnú politickú zodpovednosť prezidentka republiky, predseda úradníckej vlády, špeciálny prokurátor a skutočné vedenie ministerstva vnútra, v ktorom sa politicky čoraz viac presadzuje hnutie Progresívne Slovensko. Policajné ovplyvňovanie parlamentných volieb treba rozhodne odmietnuť a odsúdiť," tvrdí Pellegrini.

Šimečka hovorí, že o sprisahaní neexistuje jediný dôkaz

Na slová Fica už reaguje aj líder Progresívneho Slovenská Michal Śimečka, ktorý tvrdí, že o údajnom sprisahaní proti opozícii neexistuje jediný dôkaz. "Ficove vyjadrenia o štátnom prevrate a policajnom puči sú navyše krajne nebezpečné. A na záver. Ak Fico tvrdí, že hlavným cieľom všetkého je, aby PS vyhralo voľby, iba tým prezrádza, čoho sa v skutočnosti bojí," dodal.

 

Neexistuje jediný dôkaz, ktorý by potvrdzoval paranoidné konšpirácie Roberta Fica o sprisahaní proti opozícii. Naopak,...

Posted by Michal Šimečka • Progresívne Slovensko on Thursday, August 17, 2023

Zatýkanie šéfov bezpečnostných zložiek je vážna situácia, reaguje KDH

Kresťanskí demokrati reagujú na aktuálne udalosti. Sú znepokojení tým, čo sa deje a očakávajú od jednotlivých aktérov urýchlene vysvetlenie dnešného zásahu.

 

STANOVISKO KDH K AKTUÁLNEJ SITUÁCII: Zatýkanie šéfov iných bezpečnostných zložiek je pre štát vážna situácia. Sme...

Posted by KDH on Thursday, August 17, 2023

Podľa Tarabu ide o progresivistický puč

K Ficovi sa pridal aj kandidát za SNS a predseda Život-NS Tomáš Taraba, ktorý celú akciu vníma ako "zúfalý politický puč progresívcov".

Politici reagujú na raziu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Tomáš Taraba • SNS - ŽIVOT NS)

Progresívna mafia na polícii, napísal Gašpar

Rozhodne mal čo povedať aj bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, ktorý sa len pred pár dňami dostal na slobodu po tom, čo ho zadržala NAKA v rámci akcie Ezechiel 7. "Prebieha oficiálny policajný prevrat. Progresívna mafia na polícii sa snaží ovládnuť ďalšie bezpečnostné zložky štátu," píše Gašpar.

Politici reagujú na raziu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Tibor Gašpar)

Ku kritike sa pridal aj člen Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok, ktorý tvrdí že "Hamranovci dnes pozatýkali všetkých členov bezpečnostných zložiek, ktorí poukazovali na zločiny Čurillovcov.

Politici reagujú na raziu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Matúš Šutaj Eštok)

Smer sa bojí, vyhlasujú kandidáti OĽaNO a priatelia

Iné reakcie prichádzajú zas zo strany kandidátov OĽaNO a priatelia ako Ján Mrva či Tomáš Šudík, podľa ktorých sa predstavitelia Smeru a spol "boja".

Politici reagujú na raziu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Ján MRVA)

Politici reagujú na raziu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Tomáš Šudík)

Heger má toho dosť

Predseda Demokratov a expremiér Eduard Heger má už vyhlásení zo strany šéfa Smeru dosť. Tvrdí to v poslednom statuse. "Prevrat sa tu snažíte urobiť Vy. Už tri roky. Pán Fico, my sa nenecháme Vami vystrašiť, pretože vieme, čo by sa stalo, keby ste sa dostali k moci. Všetko by ste zastavili, zrušili a zničili. Len preto, aby ste boli Vy a Vaši nominanti beztrestní. Nechajme políciu konať. Spravodlivosť patrí do rúk OČTK, nechajme nech súdy rozhodnú. Lebo takto to má fungovať v právnom štáte a my chceme, aby Slovensko bolo právny štát," píše Heger.

Politici reagujú na raziu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Eduard Heger)

Remišová nesúhlasí s tým, ako Fico tému dnešnej akcie uchopil

Šéfka Za ľudí a bývalá vicepremiérka sa tiež k akcii NAKA vyjadrila. "Fico zavádza verejnosť o štátnych prevratoch vždy, keď mu tečie do topánok, alebo keď zakrýva špinavosti svojich ľudí. Neváhal to robiť pri vražde Jána a Martiny, robí to aj teraz. Po tom, ako sa prihlásil ku Kočnerovi, je to znova ten istý Fico odtrhnutý od demokratických hodnôt a bez akýchkoľvek zábran. Polícia má v zmysle zákona povinnosť konať bez ohľadu na to, či je pred voľbami alebo nie a bez ohľadu na to, či sa to Robertovi Ficovi páči," píše Remišová.

Politici reagujú na raziu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Viem, že pre Roberta Fica je ťažké uveriť, že polícia nekoná iba so súhlasom vrchnosti alebo vodcu a iba pri ľuďoch, pri ktorých to vodcovi vyhovuje. Takto to funguje v Severnej Kórei a vďaka nášmu úsiliu je polícia konečne po dlhých rokoch nezávislá. Je nešťastné, že ministerstvo vnútra je bez ministra, pretože polícia musí čeliť zvráteným útokom niektorých strán bez opory v odborne zdatnom ministrovi. Vyzývame Hlas, Smer, ale aj ostatné strany, aby nezneužívali zásahy polície na svoju politickú kampaň a nechali orgány činné v trestnom konaní riadne pracovať," uzavrela.

Viac o téme: PoliticiAkciaZadržanieReakcieSISNAKAOblúk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu