Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Smeru došla trpezlivosť! Pre kauzy v polícii žiadajú Hamranovu hlavu

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

PREŠOV - Strana Smer-SD žiada, aby policajný prezident Štefan Hamran skončil vo funkcii. Exminister vnútra Robert Kaliňák na stredajšej tlačovej konferencii v Prešove uviedol, že súčasný šéf polície bude niesť trestnú zodpovednosť za svoje konanie. Predseda strany Robert Fico zase upozornil, že pre zásah Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) z 22. júna príde Slovensko o milióny eur.

Kaliňák vyzval premiéra Ľudovíta Ódora, aby Hamrana okamžite odvolal. "Hamran používa Policajný zbor a najmä NAKA ako svoju vlastnú súkromnú firmu," povedal Kaliňák. Fico tvrdí, že pre zásah NAKA na Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) sa Európska komisia obrátila na Slovensko.

VIDEO Policajný prezident informuje o prípade prípravy vraždy policajta

Policajný prezident informuje o prípade prípravy vraždy policajta (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ohrozené by mohli byť všetky projekty

Ako tvrdí, Komisia mala na základe policajného zásahu z 22. júna zastaviť na druhý štvrťrok 2023 refundácie vo výške 54 miliónov eur. Podľa jeho slov sú náznaky, že by mohli byť ohrozené všetky projekty, ktoré sú preplácané z PPA v objeme 1,4 miliardy eur. Hamran vo svojej reakcii uviedol, že každý, kto sa cíti dotknutý výkonom trestného práva zo strany príslušníkov NAKA, sa môže brániť v rámci nezávislého a nestranného trestnoprávneho procesu.

Zároveň podotkol, že na konci je to súd, ktorý vyslovuje rozhodnutie o vine alebo nevine. Poukázal aj na právoplatne odsúdených v kauze Očistec. "Pochádzajú alebo boli funkcionármi najmä počas 12-ročného pôsobenia spomínaného pána vo vysokých štátnych štruktúrach. Policajti, sudcovia, advokáti, vysokopostavení štátni úradníci. Myslím si, že tým je povedané všetko," dodal Hamran.

"Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR potvrdzuje, že s EK prebehla oficiálna komunikácia, ktorej obsahom je podanie vysvetlenia zásahu NAKA 22. júna 2023 na agrorezorte. V požadovanej lehote sme podali vysvetlenie, ktorého dôležitým konštatovaním bolo, že ešte v deň zásahu boli všetky predvedené osoby prepustené bez vznesenia obvinenia. Neevidujeme žiadne rozhodnutie, ktorým by v súčasnosti boli krátené alebo pozastavené finančné prostriedky," uviedli z odboru komunikácie rezortu pôdohospodárstva.

Viac o téme: FunkciaPolicajný prezidentSmer-SDŠtefan Hamran
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu