Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Podľa Fica sme svedkami bezprecedentných zákrokov proti bezpečnostným orgánom

Róbert Fico Zobraziť galériu (2)
Róbert Fico (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Predseda Smeru-SD Robert Fico opakovane hovorí o mocenskom prevrate na Slovensku a bezprecedentných zákrokoch proti najvyšším bezpečnostným orgánom. Vidí za tým snahu prezidentky Zuzany Čaputovej, premiéra Ľudovíta Ódora a progresívnej časti politikov ovládnuť bezpečnostné zložky.

"Zabudnime na vojnu policajtov a hovorme veľmi jasne. Nezákonným spôsobom sa pokúšajú získať predstavitelia vlády, prezidentka a progresívna časť politického spektra na Slovensku pod kontrolu všetky silové zložky," uviedol Fico.

VIDEO Tlačová konferencia strany Smer SD na tému Prečo všetci klamú?!

Tlačová konferencia strany Smer SD na tému Prečo všetci klamú?! (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Za obvinením šéfa SIS Michala Aláča vidí úsilie o jeho odvolanie a snahu dostať pod kontrolu tajnú službu. Takto si chcú podľa Fica upevniť pozíciu, pričom predpokladá, že po voľbách prezidentka nepoverí zostavením vlády víťaza volieb. Preto sa podľa neho hlava štátu a premiér zastali policajného prezidenta Štefana Hamrana. Opakovane vyzval k jeho okamžitému odvolaniu.

Doposiaľ boli obvinené dve osoby

NAKA v rámci akcie Rozuzlenie vo štvrtok (17. 8.) obvinila viacero osôb. Medzi nimi šéfov SIS a Národného bezpečnostného úradu. Obvinenie piatich ľudí sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní. Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty.

Róbert Fico
Zobraziť galériu (2)
Róbert Fico  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

K situácii v piatok (18. 8.) zasadla bezpečnostná rada. Prezidentka a premiér deklarovali, že žiaden policajný prevrat sa nedeje a chod dotknutých inštitúcií je zabezpečený. Na vyvodenie zodpovednosti voči aktérom kauzy vidia priestor potom, ako súdy a prokuratúry rozhodnú o zákonnosti trestných konaní.

Viac o téme: Róbert FicoBezpečnostné zložkyZuzana ČaputováĽudovít ÓdorSMER-SSD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu