Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovensko má v cestovnom ruchu druhé najvyššie platy spomedzi krajín V4

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Priemerný plat v cestovnom ruchu, gastronómii a hotelierstve je spomedzi krajín V4 najvyšší v Českej republike. Mesačne si zamestnanci v tejto oblasti zarobia v priemere 1226 eur. Slovensko je na druhom mieste s priemerným zárobkom 1183 eur. Upozornila na to spoločnosť Profesia na základe analýzy portálu Paylab.

Na treťom mieste v oblasti cestovného ruchu je Poľsko s priemerným platom na úrovni 1032 eur a najmenej v tomto sektore spomedzi krajín V4 zarobia pracovníci v Maďarsku, a to 1016 eur. Najvyšší priemerný plat je na Slovensku, v Maďarsku aj v Poľsku na pozícii lodníka. Na portáli Profesia bolo na túto pozíciu uverejnených šesť pracovných ponúk. Na Slovensku si lodníci v priemere mesačne zarobia 1936 eur.

archívne video Čo sa týka rodičovských dôchodkov 885 tisíc eur už bolo vyplatených, uviedol generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne

Čo sa týka rodičovských dôchodkov 885 tisíc eur už bolo vyplatených, uviedol generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

V Česku majú najvyššie platy šéfkuchári, a to takmer 1900 eur mesačne. "U nás je to druhá najlepšie platená pozícia s necelými 1800 eurami mesačne. V prípade šéfkuchárov už hovoríme aj o výrazne väčšom počte pracovníkov. Na portáli Profesia bolo tento rok zatiaľ 547 pracovných ponúk," uviedla manažérka pre vzťahy s verejnosťou spoločnosti Profesia Ľubica Melcerová.

Treťou najlepšie platenou pozíciou v cestovnom ruchu je na Slovensku pozícia stevarda s mesačným platom v priemere 1640 eur. Plat na úrovni približne 1500 eur majú správcovia ubytovacích zariadení či vedúci zmeny. Najmenej si v oblasti cestovného ruchu, gastronómie a hotelierstva zarobia plavčíci a izbová služba. Mesačný plat na týchto pozíciách je necelých 850 eur. 

"Prieskum Profesie z roku 2021 ukázal, že pätina ľudí, ktorí z dôvodu pandémie museli z cestovného ruchu či gastra odísť, sa už vrátiť nechce. Tí, ktorí pripúšťali možnosť návratu, však v 60 % ako podmienku uviedli vyšší plat," priblížila Melcerová.

Viac o téme: PlatCestovný ruchSlovenskoV4
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu