Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hubárska sezóna je v plnom prúde, ľudia nosia z lesa plné koše: Ministerstvo bije na poplach, v hre sú aj pokuty

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA – Ideálne obdobie pre hubárov. Aj keď je slnečno, zem je po posledných dažďoch zavlažená natoľko, že sezóna húb v slovenských lesoch začala skôr ako mnohí čakali. Do lesov tak vybehli mnohé rodiny a jednotlivci, aby si ukoristili tie najkrajšie a najväčšie huby. Ministerstvo životného prostredia však upozorňuje, že zbierať lesné plody v národných parkoch a ďalších chránených územiach, kde platí tretí a vyšší stupeň ochrany, je možné len na vyhradených miestach.

"Vyhradené miesta sú napríklad v národných parkoch Slovenský raj, Slovenský kras, Veľká Fatra, ale tiež v prírodnej rezervácii Vydrica," uviedol Tomáš Ferenčák, hovorca Ministerstva životného prostredia pre TASR. Podotkol, že národné parky spoločne s políciou pripravujú akcie proti nelegálnym zberačom, ktorí plody zbierajú na komerčné účely. "Zberačom na komerčné účely sa snažia v prvom rade dohovoriť, pokuty sú krajným riešením. V blokovom konaní im hrozí pokuta do 300 eur, ako aj odobratie nazbieraných lesných plodov a náradia," ozrejmil Ferenčák s tým, že v správnom konaní môže byť za daný priestupok uložená pokuta do 3319,39 eura a prepadnutie veci.

Národná kultúrna pamiatka Rímsky kastel Gerulata v Rusovciach (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Na webovej stránke huby.sk sa s úlovkami zo slovenských lesov chvália desiatky až stovky ľudí. Aj keď na niektorých miestach už zem pomaly schne, najviac praje hubárska sezóna západnému a strednému Slovensku. Najväčšie úlovky hlásia ľudia z okolia Banskej Bystrice, Brezna, ale aj Trenčína, Zlatých Moraviec, a najviac hlásení je z oblasti Záhoria.

Aktuálny výskyt húb
Zobraziť galériu (2)
Aktuálny výskyt húb  (Zdroj: nahuby.sk)

Hovorca Ministerstva životného prostredia však upozornil, že enormný zber lesných plodov poškodzuje prírodu a vzácne ekosystémy národných parkov. Jeden zberač podľa neho dokáže so zbernými pomôckami nazbierať desiatky litrov lesných plodov denne. "Lesné plody majú pritom nasýtiť predovšetkým pôvodných obyvateľov lesa," podotkol.

Nadmerným zberom prichádzajú živočíchy o prirodzenú potravu. Dôsledkom býva aj neželaná kolízia či snaha zvierat zaobstarať si potravu v iných lokalitách. "Nezriedka sa pohybujú aj mimo turisticky značených chodníkov, čo neraz súvisí i s rizikom lesných požiarov," dodal. Ministerstvo odporúča v prípade podozrenia na porušovanie pravidiel obrátiť sa na príslušnú správu národného parku, chránenej krajinnej oblasti, políciu či zelenú linku envirorezortu. Problémom je nelegálny obchod s nazbieranými lesnými plodmi v blízkosti ciest. "Túto problematiku však legislatíva rezortu životného prostredia nerieši. Patrí totiž do kompetencie Slovenskej obchodnej inšpekcie," doplnil Ferenčák.

Viac o téme: HubyDážďSezónaHubárska sezóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu