Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Diplomatická vojna pokračuje: Náš šéf diplomacie sa pustil do maďarského! Po tejto vete musel konať

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP/Sputnik/Kremlin Pool Photo/Mikhail Klimentyev, TASR, Getty Images)

BRATISLAVA/ BUDAPEŠŤ - Nedávne vyjadrenia maďarských vrcholových politikov nenechali chladných ani našich ministrov. Po nedávno faux-pas z dielne Viktora Orbána sa na svetlo sveta predral ďalší výrok, ktorý rozvíril hladiny slovenskej politickej scény. Tentokrát sa do tvrdej kritiky maďarského ministra zahraničia Pétra Szijjárta pustil slovenský šéf diplomacie Miroslav Wlachovský. Po nekorektných vyjadreniach na ňom nenechal suchú jedinú nitku! „Rusi nech idú domov!“ odkázal minister.

archívne video

Minister Wlachovsky k aktuálnej situácii v medzinárodných vzťahoch k Maďarsku (Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR)

Nedávne výroky maďarského šéfa diplomacie Pétra Szijjára nenechali rozvírili hladinu politickej kultúry naprieč všetkými krajinami Európskej únie (EÚ). Vyhlásil, že väčšinový názor EÚ je taký, že vojna na Ukrajine bude prebiehať ešte dlhé štyri roky.

„Koľko ľudí zomrie za štyri roky? Koľko Maďarov zomrie za štyri roky? A o koľko viac skazy sa za štyri roky stane, skazy, ktorú bude musieť niekto napraviť?“ pýtal sa šéf diplomacie. Svojimi tvrdeniami tak len podporil fakt, že maďarská politika je napriek prebiehajúcej vojne u našich spoločných susedov aj naďalej orientovaná smerom ku Kremľu.

Vladimir Putin a Viktor Orbán
Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin a Viktor Orbán  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

Slovenská diplomacia na reakciu nenechala dlho čakať

K výrokom svojho kolegu sa vyjadril aj poverený minister rezortu Zahraničia Miroslav Wlachovský. Ten na Twitteri reagoval veľmi ostro. „Drahý Péter, prosím, nehovor to, čo si ľudia myslia predtým, než sa ich to opýtaš. EÚ pozostáva z 27 krajín. Nespomínam si na žiadnu debatu, kde by sme povedali, že vojna bude pokračovať ešte štyri roky. Vojna môže skončiť zajtra. EÚ nie je problém, Rusko je problém,“ reagoval Wlachovky.

Diplomatická vojna pokračuje: Náš
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Šéf diplomacie Szijjártovi pripomenul aj rok 1956, v ktorom vtedy ešte sovietske vojska tvrdo potlačil snahy Maďarska o reformáciu. „Ruszkik haza! Legyen béke! 1956 (Rusi choďte domov! Nech je pokoj!),“ pripomenul Wlachovsky.

Viac o téme: RuskoPéter SzijjártóVojna na UkrajineMinisterstvo zahraničných vecíDiplomaciaMiroslav WlachovskýSlovensko-Maďarské vzťahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu