Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Zriadenie Najvyššieho správneho súdu SR bol správny krok, tvrdí SaS

SaS Zobraziť galériu (2)
SaS (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA - Zriadenie Najvyššieho správneho súdu SR bolo správnym krokom. Koná rýchlo a ľudia majú dôveru v jeho rozhodnutia. Pri príležitosti jeho dvojročného fungovania to uviedla exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS), ktorá s návrhom na samostatné správne súdy prišla.

archívne video

Najvyšší správny súd má za sebou 2 roky fungovania (Zdroj: TASR/Jarolav Novák)

"Je to inštitúcia, ktorá nám pomáha navrátiť dôveru v právny štát, ale aj kľúčová súdna inštitúcia pre rozhodovanie v sporoch so štátom, ako aj pri vyvodzovaní zodpovednosti voči sudcom, exekútorom, notárom a prokurátorom. Zároveň je to malý ústavný súd, pretože naň prešla aj kompetencia rozhodovať o volebných sťažnostiach v komunálnych voľbách," priblížila. Najvyšší správny súd SR podľa Kolíkovej koná rýchlo a ľudia majú dôveru v jeho rozhodnutia.

Mária Kolíková
Zobraziť galériu (2)
Mária Kolíková  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Ak aj sú o niektorom z tisícok rozhodnutí diskusie, ide výsostne o potrebnú odbornú diskusiu, nie o podozrenia z korupcie. Súd vybavil všetky veci prenesené z najvyššieho súdu, a to vrátane disciplinárnych konaní vedených proti sudcom," doplnila. Poukázala na to, že v tomto roku boli zriadené aj špecializované správne súdy v Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach. "Viac ako plný sudcovský stav k ich prvému dňu fungovania, je dôležité morálne a odborné nastavenie celého tímu. Najvyšší správny súd SR bude vzorom," dodala.

Viac o téme: SaSMária KolíkováNajvyšší správny súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu