Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Letné radovánky s veľkým výstražným prstom: Týmto LOKALITÁM sa pri kúpaní vyhnite, môžete na to doplatiť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Asi každá rodina má v pláne si vyjsť s malými či staršími deťmi k letnému osvieženiu v podobe návštevy prírodných alebo umelých kúpalísk po Slovensku. Mali by ste však vedieť, že nie všetky sú v prevádzke, a tak sú na Slovensku lokality, ktoré by ste mali buď zvážiť alebo prinajmenšom obmedziť. Ktoré to sú, vám už prezradí najnovšia analýza Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR), ktorý sa už roky venuje testovaniu vzoriek v týchto kúpaliskách pred a počas letnej sezóny.

archívne video

Fontána Námestie Slobody (Zdroj: ZDROJ: Petronela Ľachová)

Ku dňu 26.7.2023 bola v prevádzke väčšina umelých a prírodných kúpalísk, ktoré počas kúpacej sezóny 2023 plánovali prevádzku. Regionálne úrady verejného zdravotníctva na prevádzkovaných kúpaliskách vykonávali štátny zdravotný dozor a pokračovali aj v monitorovaní kvality vody na kúpanie na vybraných prírodných vodných plochách, ktoré majú neorganizovanú rekreáciu a sú bez prevádzkovateľa.

Letné radovánky s veľkým
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Nižšie si môžete pozrieť prehľad vyhovujúcich prírodných kúpalísk:

Letné radovánky s veľkým
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZSR)

V iných lokalitách je situácia zložitá

Úrady upozorňujú, že momentálne nie je možné na kúpanie využívať vodnú nádrž Ružiná z dôvodu jej napúšťania a vodnú nádržTrenčín - Opatová z dôvodu vypustenia vody z nádrže.

Orientačne bola dňa 26.6.2023 overená kvalita vody aj na dvoch lokalitách v Bratislavskom kraji: Veľký Biel a Strieborné jazero Senec. Odobraté vzorky vody na oboch lokalitách vyhoveli vo vyšetrovaných mikrobiologických ukazovateľoch požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie. Rozšírený rozbor nad rámec platných požiadaviek potvrdil nestabilitu mikrobiologickej kvality vody v prípade Strieborného jazera Senec, ktorá bola preukázaná rozbormi v minulosti. Rozbory odobratých vzoriek na oboch lokalitách vykazujú aj mierne zhoršenie biologickej kvality vody na kúpanie.

Letné radovánky s veľkým
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

Lokality, ktorým sa teraz radšej vyhnite

Na základe posledných odberov je z dôvodu prekročenia MH (medzných hodnôt) zdravotne významných mikrobiologických ukazovateľov voda na kúpanie nevyhovujúca a kúpanie sa neodporúča na lokalitách:

Zelená voda - Nové Mesto nad Váhom (odber zo dňa 24.7.2023),

vodná nádrž Stará Myjava (odber zo dňa 18.7.2023),

vodná nádrž Brezová pod Bradlom (odber zo dňa 18.7.2023),

Ružín - prítoky (odber zo dňa 12.6.2023; nové vzorky nebolo možné dňa 10.07.2023 odobrať z dôvodu nižšieho stavu vodnej hladiny a prírodného znečistenia)

Laborec Humenné (odber zo dňa 13.6.2023).

Rovnaké odporúčanie platí aj pre vodnú plochu Gazarka Šaštín Stráže (odber zo dňa 19.6.2023), kde bolo zistené premnoženie cyanobaktérií a nevyhovujúca biologická kvalita vody na kúpanie.

Kúpanie sa na uvedených lokalitách neodporúča pre všetkých.

ÚVZ tiež neodporúča kúpanie pre deti, alergikov a osoby s oslabeným imunitným systémom z dôvodu zhoršenej biologickej kvality vody na vodnej nádrži Duchonka (odber zo dňa 10.7.2023).

Viac o téme: LetoKúpanieÚVZPrírodné kúpaliskáÚrad verejného zdravotníctva SRLetné kúpanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu