Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Hlas-SD kritizuje, že situácia s pediatrami sa ešte nevyriešila

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

BRATISLAVA - Mimoparlamentný Hlas-SD kritizuje, že situácia s pediatrami sa ešte nevyriešila. Za stranu to uviedla jej podpredsedníčka Zuzana Dolinková. Poukázala na to, že riešenie sa neprijalo ani po piatkovom rokovaní premiéra Ľudovíta Ódora s predsedom lekárskych odborárov Petrom Visolajským a odborníčkou rezortu zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo pre deti a dorast Elenou Prokopovou.

"Žiadne rozhodnutie pre riešenie kritickej situácie pediatrov stále neexistuje. (...) Stále platí doterajší stav - pediatri i rodičia zostávajú v neistote a finálne rozhodnutie nebolo stále prijaté," skonštatovala Dolinková.

Archívne video: Michal Palkovič k stretnutiu so zástupcami ambulantných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti

Michal Palkovič k stretnutiu so zástupcami ambulantných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti (Zdroj: Topky/ Maarty)

Kritika ministra Palkoviča

Poukázala na to, že v pondelok (31. 7.) sa časti pediatrov skončí výpovedná doba z ambulantných pohotovostných služieb. "Uvidíme, či úradnícka vláda nechá zase raz celý problém vyhniť a opäť nechá všetkých v napätí do posledného dňa, či sa o zdravie a životy našich deti bude mať kto postarať," podotkla. Skritizovala tiež ministra zdravotníctva Michala Palkoviča, že sa na piatkovom rokovaní nezúčastnil.

Michal Palkovič
Zobraziť galériu (2)
Michal Palkovič  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vyše 400 pediatrov podalo výpoveď z ambulantných pohotovostných služieb. Aj napriek tomu však budú povinní slúžiť na pohotovosti, no dostanú za to menej peňazí a služby im bude rozpisovať vyšší územný celok. Pediatri výpovede odôvodnili okrem iného ich nedostatkom a preťaženosťou. Rezort zdravotníctva navrhol viaceré stabilizačné opatrenia. Chce napríklad skrátiť ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí. S návrhom nesúhlasia lekárski odborári a Asociácia nemocníc Slovenska.

Viac o téme: ZdravotníctvoPediatriHlas-SDPeter Pellegrin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu