Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ministerstvo spravodlivosti pracuje aj na reforme opatrovníctva

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR pracuje na príprave rekodifikácie občianskeho a obchodného práva, ktorého súčasťou je aj téma reformy opatrovníctva. Chcú obnoviť verejnú diskusiu s pracovnou skupinou, ktorá pripravovala túto legislatívnu zmenu, ale v súčasnosti bez ambície jej predloženia do Národnej rady SR. Uviedol to Timotej Lauko z tlačového oddelenia MS SR.

Z ministerstva práce uviedli, že sú pripravení poskytnúť rezortu spravodlivosti súčinnosť pri kreovaní legislatívnych zmien v tejto oblasti. "Podporujeme reformu opatrovníctva s cieľom zabezpečenia plnej ochrany práv a samostatného rozhodovania pre ľudí s mentálnym postihnutím," poznamenalo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Archívne video: Ministerka spravodlivosti Dubovcová informovala premiéra o stave plánu obnovy

Ministerka spravodlivosti Dubovcová informovala premiéra o stave plánu obnovy (Zdroj: TASR/ Daniel Veselský)

Reformu opatrovníctva žiada komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská. Chce zabezpečiť plnú ochranu práv a samostatného rozhodovania pre ľudí s mentálnym postihnutím. Chcela by zaviesť právny nástroj podporovaného rozhodovania zabezpečený podporcom, ktorý poskytuje pomoc zdravotne postihnutej osobe pri rozhodovaní, ale samotné rozhodnutie urobí osoba sama. 

Zuzana Stavrovská
Zobraziť galériu (2)
Zuzana Stavrovská  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

 

Viac o téme: Ministerstvo spravodlivostiReformaOpatrovníctvoVerejná diskusiaRekodifikácia občianskeho a obchodného práva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu