Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Po pobyte pri vode sa na vašom tele objavili vyrážky? Prvý príznak alergie na slnko a tipy ako sa chrániť

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Posledná návšteva u alergiológa bola pred niekoľkými rokmi a nepocítili ste zhoršenie stavu. Po pobyte na slnku sa u vás objavilo začervenanie kože, pľuzgiere a svrbenie pokožky. Vyvinula sa u vás alergia na slnko. Aký je to typ alergie a aké sú príznaky?

V poslednej dobre pribúda pacientov, ktorí sa sťažujú na príznaky ako sú svrbenie pokožky, pľuzgiere a začervenanie po pobyte na slnku. Slnečná alergia postihuje čoraz viac ľudí a náchylné sú najmä svetlé typy a ľudia, ktorí sa pred slnkom nechránia. Jej výskyt u daného jedinca nezávisí od intenzity slnečného žiarenia. Mylné myslenie, že ste už daný rok boli na slnku alebo ste tmavý typ a vás to predsa nemôže ovplyvniť, nie je správne. Nárast výskytu slnečnej alergie je ovplyvnený zväčšovaním ozónovej diery, vonkajším prostredím a úrovňou stresovej hladiny u daného jedinca. Za alergickú reakciu sú zodpovedné najmä UVA-lúče.

Po pobyte pri vode
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Medzi najčastejšie príznaky patrí:

  • menšie červené vriedky, ktoré svrbia,

  • pupence,

  • pľuzgiere,

  • zdurená pokožka najmä na hornej časti tela.

Alergia na slnko má viacero podôb

Najčastejšia forma alergie na slnko sa nazýva Polyformná svetelná dermatóza. Nevzniká pri pobyte na slnku, ale až o niekoľko hodín, dokonca dní, silná vyrážka, ktorá sa môže postupne stratiť. Vaša pokožka si ešte môže zvyknúť na slnko a prispôsobiť sa.

Fotoalergická reakcia je pôsobenie viacerých faktorov, ktoré podnecujú vznik alergickej reakcie. Konkrétne ide o vzájomné pôsobenie slnečného UV-žiarenia a niektorých rastlín alebo liekov. Ide najmä o lieky z kategórie antibiotiká, antireumatiká, antidiabetiká či sedatíva. Ak ste náchylný aj na niektoré potraviny, napr. citrusy, figy, alebo zeler, môže vzniknúť alergická reakcia aj v spojení s nimi.

Po pobyte pri vode
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Možno ste si mysleli, že ide o bežné akné, ale ako sa môže vyskytovať aj vo vyššom veku? Nejde o bežné akné, ale o konkrétny typ – Malorka akné. Tento druh nie je spôsobený hormonálnymi výkyvmi, mladším vekom, ale pobytom na slnku. Vzniká najmä po vzájomnej reakcii slnečného žiarenia a niektorých chemických látok, ktoré sa vyskytujú v niektorých opaľovacích a kozmetických prostriedkoch.

Viem sa pred alergiou ochrániť?

Základ, ktorý treba dodržiavať, je používanie prípravkov na opaľovanie, ktoré by sa nemali používať len v lete, ale už od prvých jarných lúčov, ktoré sú klamlivé a dokážu prekvapiť. Ak milujete tráviť letné dni pri vode a ste milovníkom opaľovania, mali by sme dodržiavať niekoľko zásad.

1. Slnečným lúčom sa nevystavujte hneď na celý deň. Zvoľte skôr pomalšiu a postupnú cestu.

2. V čase najväčšieho tepla (medzi 10:00 a 16:00) sa vyhýbajte slnku. 

3. Deti do troch rokov chráňte pred slnkom ako najviac sa dá.

4. Spolu s nimi nezostávajte na slnku príliš dlho ani vy.

5. Ak cítite, že ste na slnko citlivejší, chráňte sa pred ním oblečením a dôležité je vždy nosiť pokrývku hlavy.

6. Nespoliehajte sa na tieň. Slnko vie preniknúť všade a aj tam ste v ohrození. Natierajte sa všade a myslite na to, že v tieni je potrebné dodržiavať rovnaké pravidlá, aké dodržiavate pri pobyte na priamom slnku.

Po pobyte pri vode
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Chystáte sa na letnú dovolenku a strašiak menom alergia na slnko straší aj vás? Ak vás už niekedy alergia na slnko zasiahla, na dovolenku si nezabudnite pribaliť antihistaminiká, dajú sa kúpiť aj voľnopredajné. Nešetrite na opaľovacích krémoch s dostatočne vysokým faktorom. Pokiaľ ste silný alergik, určite nezabudnite na kortikoidnú mastičku, ktorá je dostupná len na predpis u vášho špecialistu. Ak myslíte na všetko, alergia na slnko vám vašu dovolenku určite nepokazí.

Viac o téme: VodaSlnkoTipyAlergia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu