Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Fico žiada odvolanie Hamrana: Premiéra chce k tomu zaviazať uznesením parlamentu, podpisy má strana pripravené

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Smer-SD chce uznesením Národnej rady (NR) SR zaviazať premiéra Ľudovíta Ódora, ktorý je poverený vedením rezortu vnútra, aby odvolal prezidenta Policajného zboru (PZ) Štefana Hamrana. Avizoval to predseda stany Robert Fico. Podpisy na iniciovanie mimoriadnej schôdze má strana pripravené. Fico vyhlásil, že prezidentka Zuzana Čaputová odobratím poverenia Ivanovi Šimkovi odovzdala ministerstvo vnútra Hamranovi. Vidí za tým snahu dokončiť špinavú robotu voči opozícii a ovplyvniť voľby.

"Ministrom vnútra je Hamran. Rozhodla o tom Čaputová. Hamran je čistý Matovičov človek," vyhlásil Fico. Argumentuje, že sa účelovo menil aj zákon, aby Hamran mohol byť policajným prezidentom. Fico tvrdí, že špinavú hru hrá aj prezidentka, ktorá pomáha Progresívnemu Slovensku. Nahovoril ju na to podľa neho špeciálny prokurátor Daniel Lipšic a následne hlava štátu na odvolanie Šimka nahovorila aj Ódora. Poukázal pritom aj na situáciu v polícii.

VIDEO Poslanci zo strany Smer o aktuálnej situácii v Policajnom zbore: Fico žiada odvolanie Hamrana

Poslanci zo strany Smer o aktuálnej situácii v Policajnom zbore: Fico žiada odvolanie Hamrana (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zdôraznil, že na bezvládie, chaos a zneužívanie moci či trestného práva v politickom boji musí reagovať NR SR. Fico už komunikoval s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina) a ten ho mal uistiť, že ak do 16.00 h podajú návrh, mimoriadnu schôdzu zvolá hneď po rokovaní o samosprávach, ktoré sa má začať v piatok (21. 7.) ráno.

Odvolaný by mal byť policajný prezident a šéf inšpekcie

Dodal, že Smer-SD už pripravil uznesenie NR SR. Okrem odvolania Hamrana žiada strana premiéra, aby okamžite podal vláde návrh na odvolanie šéfa policajnej inšpekcie Petra Juhása. Fico podotkol, že ak sa Ódor na základe pokynu Čaputovej, Lipšica a lídra hnutia OĽANO a priatelia Igora Matoviča rozhodol zlikvidovať Šimka, pre upokojenie situácie mal byť odvolaný aj policajný prezident a šéf inšpekcie.

Policajný prezident Štefan Hamran
Zobraziť galériu (2)
Policajný prezident Štefan Hamran  (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Zopakoval tvrdenia, že určitá skupina v polícii ovplyvňuje vyšetrovanie káuz. Vidí za tým politický boj voči opozícii. Tvrdí, že snahu manipulovať výsledky volieb potvrdzuje aj to, že Hamran avizoval obvinenie niektorého poslanca NR SR. Fico uviedol, že podľa informácií Smeru-SD má ísť o Martina Borguľu zo Sme rodina.

Viac o téme: Robert FicoZuzana ČaputováŠtefan HamranĽudovít Ódor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu