Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Minister Bíreš aj policajný prezident Hamran majú moju dôveru, uviedla prezidentka: Premiér to vidí TAKTO

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš aj policajný prezident Štefan Hamran majú dôveru prezidentky Zuzany Čaputovej. Uviedla to na svojom pracovnom výjazde v tekovskom región.

Výkon a spoluprácu s ministrom Bírešom považuje za dobré a nevidí dôvod na jeho odvolanie. Dodala, že nemá prístup k iným informáciám ako medializovaným a nateraz nebude vyvodzovať zodpovednosť. Za neprimerané považuje aj výzvy na odvolanie policajného prezidenta. Ak by bol dôvod na to, aby policajný prezident skončil, očakávala by od bývalého ministra vnútra Ivana Šimka, aby prišiel s konkrétnymi argumentami, prečo sa chce takýmto spôsobom rozhodnúť.

archívne video

Vyhlásenie Zuzany Čaputovej k odobratiu poverenia ministrovi vnútra (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vyjadrenia Fica označila za absurdné 

Vyjadrenia lídra Smeru-SD Roberta Fica, že so zotrvaním Hamrana vo funkcii pomáha Progresívnemu Slovensku, označila za absurdné. Odmietla tiež, že by na to mal dosah špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Poznamenala, že poslanci, ktorí žiadajú odvolávanie, mali možnosť vyjadriť dôveru vláde odborníkov. "V tom prípade by mali personálnu právomoc nad jednotlivými členmi vlády. Nechali to na mne, nevyslovili dôveru, takže sa rozhodujem ja na základe všetkých dôvodov, ktoré považujem za opodstatnené," skonštatovala Čaputová.

Prezidentka zároveň pripomenula, že účelom vlády odborníkov podľa prezidentky nebola personálna revolúcia v inštitúciách, ktoré podliehajú vláde. "Účelom vlády odborníkov okrem iného bolo upokojenie a zastabilizovanie situácie vrátane personálnej stability," priblížila.

Premiér nepovažuje za problém, že Bíreš chcel vysvetliť zásah v rezorte

Premiér Ľudovít Ódor nepovažuje za problém, že sa minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš verejne aj osobne dožadoval vysvetlenia o primeranosti zásahu v jeho rezorte. Jeho stanovisko poskytol tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. "Pre premiéra je dôležité, že nežiadal o žiadne informácie nad rámec zákona a nebolo jeho snahou zasahovať do práce polície či ju akýmkoľvek spôsobom ovplyvňovať," uviedli z tlačového odboru. Úrad vlády pripomenul, že premiér sa opakovane vyjadril, že existuje viacero dôvodov, pre ktoré požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o odňatie poverenie pre exministra vnútra Ivana Šimka.

Bíreš vylučuje, že by sa od Šimka dožadoval informácií nad rámec zákona

Šéf rezortu pôdohospodárstva Jozef Bíreš vylučuje, že by sa od exministra vnútra Ivana Šimka dožadoval informácií nad rámec zákona. Stanovisko poskytli z odboru komunikácie kancelárie ministra. "Koncom júna, po policajnom zásahu na rezorte pôdohospodárstva a jeho organizáciách, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jozef Bíreš verejne vyzval vtedajšieho ministra vnútra Ivana Šimka, aby preveril primeranosť zásahu. Cieľom tejto výzvy bola ochrana farmárov a snaha o to, aby neprišli o takmer 1,4 miliardy eur vyplácaných prostredníctvom Pôdohospodárskej platobnej agentúry," uviedol rezort. Doplnil, že minister, ktorý sa na primeranosť zásahu pýtal Šimka aj osobne, kategoricky vylučuje, že by sa dožadoval akýchkoľvek informácií nad rámec zákona.

Viac o téme: DôveraJozef BírešZuzana ČaputováŠtefan Hamran
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu