Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Horúčavy zvýrazňujú sucho, trpí ním momentálne väčšina územia Slovenska: Informuje o tom SHMÚ

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Opakujúce sa vlny horúčav zhoršujú na Slovensku sucho. Jeho rôznou intenzitou sú aktuálne zasiahnuté približne dve tretiny územia krajiny. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v klimatologickom zhodnotení 28. týždňa.

 Približuje, že počas piatich týždňov od 12. 6. do 16. 7. dosiahli najmenšie úhrny zrážok iba okolo desiatich milimetrov, predovšetkým na juhozápade SR, v regiónoch Záhoria, Malých Karpát a čiastočne aj Podunajskej nížiny. "Veľmi málo zrážok v tomto období sme zaregistrovali aj v niektorých dolných častiach Horehronia, medzi zrážkovo chudobné regióny Slovenska treba v analyzovanom období zaradiť aj Nitru," hodnotia meteorológovia. V Kuchyni na letisku zaznamenali iba 14 percent dlhodobého priemerného úhrnu zrážok v sledovanom období, v Nitre predstavovali zrážky necelú tretinu dlhodobého priemerného úhrnu.

Horúčavy zvýrazňujú sucho, trpí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Mladí reportéri pre životné prostredie - Samuel Nemček, Sofia Hlavatá)

Deficit pôdnej vlahy sa týka takmer celého územia Slovenska

"Všeobecne sa dá konštatovať, že relatívny nedostatok zrážok v tomto období prevládal aj v severozápadnej a severnej časti Slovenska, aj keď zaznamenané tamojšie úhrny zrážok vyjadrené v absolútnych hodnotách boli vyššie," uvádzajú meteorológovia na sociálnej sieti. Poukazujú pritom, že v Oravskej Lesnej spadla v sledovanom období necelá polovica dlhodobého priemerného zrážkového úhrnu. Deficit pôdnej vlahy sa týka takmer celého územia SR. "Pôda je mierne a extrémne vyschnutá na väčšine západného Slovenska a na severe stredného Slovenska. Extrémne sucho je na Orave, Považí a v Žiarskej kotline," dodáva SHMÚ.

Viac o téme: PočasieHorúčavySuchoMeteorológoviaSlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu