Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Zúriace búrky opäť atakujú východ Slovenska: Jasov sa ocitol pod vodou, počasie ničí aj domy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/František Iván, Getty Images)

BRATISLAVA - Dnes naše územie opäť zasiahnu búrky sprevádzané intenzívnymi lejakmi, silným vetrom a krupobitím. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého a druhého stupňa pred búrkami. Informuje o tom na svojom webe.

Aktualizované 16:30 Na našom území sa tvoria prehánky. Dnes už veľa búrok nehrozí.

Aktualizované 16:14 Podľa portálu imeteo.sk máme na dnes to najhoršie z búrkovej činnosti už za sebou. Meteorológovia očakávajú ďalšiu vlnu búrok v priebehu zajtrajšieho dňa. 

Aktualizované 14:40 Obec Jasov na východe Slovenska sa ocitla po extrémne silnej búrke pod vodou. Počas dvoch vĺn búrok spadlo 100,6 mm zrážok. "Vyliala sa rieka Olšavská na Potočnej ulici a Bodva, tiež z okolia cesty, ako sa ide na Rudník, sa všetko valilo dole do dediny. Zalialo domy, niekomu voda išla dnu aj cez okno, taká vysoká bola. Zalialo aj nové detské ihrisko, prívalová vlna nám zobrala jeden mostík na Potočnej a spadol aj jeden dom, chatrč v osade," uviedol starosta.

 

⏰13:41: PRVÁ OBEC JE POD VODOU Extrémne búrky sú tu. Na východe zaplavilo prvú obec

Posted by www.iMeteo.sk on Thursday, July 20, 2023

Dnešné počasie bude aj naďalej ovplyvňované zvlneným studeným frontom, ktorý so sebou na naše územie prinesie intenzívne zrážky. Zapršať by mohlo najmä na východe. Výstrahy druhého stupňa platia pre takmer celý Košický kraj. Miestami sa môžu vyskytnúť búrky spojené s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 40 milimetrov za pol hodinu, s nárazmi vetra 70 až 110 kilometrov za hodinu i veľkými krúpami. 

Archívne VIDEO: Búrky dorazili už aj na východ Slovenska

Búrky dorazili už aj na východ Slovenska. (Zdroj: Topky)

Výstrahy prvého stupňa platia pre celý Prešovský kraj a okresy Sobrance a Spišská Nová Ves v Košickom kraji. Vyskytnúť sa tam môžu búrky spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za pol hodinu, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami. Výstrahy predbežne platia od 10.00 do 18.00 h. 

Meteorológovia vydali výstrahu
Zobraziť galériu (6)
Meteorológovia vydali výstrahu  (Zdroj: shmu.sk)

SHMÚ zároveň vydal hydrologické výstrahy prvého stupňa pre okresy Michalovce a Sobrance. 

Meteorológovia vydali hydrologickú výstrahu prvého stupňa pre okresy Michalovce a Sobrance
Zobraziť galériu (6)
Meteorológovia vydali hydrologickú výstrahu prvého stupňa pre okresy Michalovce a Sobrance  (Zdroj: shmu.sk)

Prvé búrky sa vyskytli skoro ráno

Prvé búrky sa vyformovali už v skorých ranných hodinách na juhovýchode Slovenska. Táto búrková činnosť so sebou priniesla niekoľko desiatok bleskov a intenzívne lejaky, avšak išlo skôr o slabšiu vlnu. Počas dňa by mali búrky naberať na intenzite.

Prvé búrky sa prehnali aj východom. Vytvorili sa na Spiši a následne postupovali cez Košický kraj a juh Prešovského kraja ďalej na východ. Ďalšie búrky očakávajú meteorológovia okolo obeda a úradovať budú až do večera. Informuje o tom portál imeteo.sk. 

Viac o téme: DážďVýstrahySHMU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu