Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

AKTUÁLNE Neďaleko Bratislavy popoludní vypukol obrovský požiar, horelo pole, mesto zahalil hustý dym

Požiar v Moste pri Bratislave Zobraziť galériu (3)
Požiar v Moste pri Bratislave (Zdroj: Topky/Ján ZemiarTip čitateľa)

BRATISLAVA - V okolí Bratislavy v sobotu popoludní vypukol rozsiahly požiar. Valiaci sa hustý dym bolo vidno do ďaleka. Hlásili ho aj ľudia z Košarísk či z Petržalky. Obce vyzývali občanov, aby si pozatvárali okná a nevychádzali von.

Aktualizované 19:00 Požiar poľa v blízkosti Letiska M. R. Štefánika v Bratislave je úplne pod kontrolou. Na mieste sa nachádza aj poľnohospodárska technika, ktorá pomáha s rozorávaním pôdy. Požiar zasiahol plochu s rozlohou približne 120 hektárov. Aktuálne na mieste zasahuje viac ako 70 profesionálnych hasičov a dobrovoľných hasičov z okolitých obcí, ktorí naďalej vykonávajú likvidačné práce.

Aktualizované 16:50 Požiar sa podailo lokalizovať. Napriek tomu, že vznikol v blízkosti bratislavského letiska, bol mimo jeho areálu a neohrozil letovú prevádzku. Všetky odlety aj prílety boli podľa hovorkyne letiska Veroniky Tóthovej vybavované v plánovaných časoch.

Horí pole s obilím

Podľa dostupných informácií a oficiálnej stránky obce Ivanka pri Dunaji horí pole s obilm v okolí jazera Zelená voda. 

VIDEO V okolí Bratislavy vypukol rozsiahly požiar

V okolí Bratislavy vypukol rozsiahly požiar (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Dnes krátko pred 15.00 hod sme prijali na operačnom stredisku oznámenie o požiari v blízkosti Letiska M. R. Štefánika v Bratislave. Aktuálne sa na mieste nachádzajú viaceré policajné hliadky Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave spolu s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru, ktorí sa snažia požiar trávnatého porastu eliminovať. Upozorňujeme obyvateľov priľahlých mestských častí a obcí, aby nevychádzali von a neotvárali okná," informuje na sociálnej sieti bratislavská polícia.

Letová prevádzka ohrozená nie je

Mnohí ľudia majú obavy, že požiar ovplyvní prevádzku bratislavského letiska, ktoré sa nachádza neďaleko. "Požiar je mimo areálu letiska M. R. Štefánika. Na mieste zasahuje viacero hasičských oddielov. Požiar zatiaľ neohrozuje letovú prevádzku, odlety aj prílety sú vybavované v plánovanom čase," zareagovala hovorkyňa letiska Veronika Tóthová.

V okolí Bratislavy vypukol rozsiahly požiar (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Starostovia vyzývajú ľudí, aby nevetrali a k požiaru nechodili

 

Vážení občania, máme nahlásený požiar v okolí jazera Zelená voda, hasičské jednotky už idú na miesto, prosíme, zatvorte si okná.

Posted by Oficiálna stránka obce Most pri Bratislave on Saturday, July 15, 2023

O požiari informuje na sociálnej sieti aj starosta Podunajských Biskupíc Roman Lamoš. "Za susednou Vrakuňou pri letisku vypukol veľký požiar. Horí tu na viacerých miestach pole medzi letiskom a diaľnicou, požiar je viditeľný aj z Podunajských Biskupíc. Na mieste zasahujú štátni aj dobrovoľní hasiči, ktorým veľmi nepomáha vietor, ktorý šíri oheň ďalej.“ 

V okolí Bratislavy vypukol rozsiahly požiar
Zobraziť galériu (3)
V okolí Bratislavy vypukol rozsiahly požiar  (Zdroj: Topky/Maarty)

Strosta Vrakune informuje, že požiar je pod kontrolou. "Som v kontakte s políciou a čo je dôležité, prosím nechoďte sa pozerať na “požiar," veľmi tým sťažujete prácu záchranných zložiek. Vietor fúka smerom na letisko a koncentrácia škodlivých látok by mala byť v poriadku, ale prosím zatvorte si doma okná, resp netrávte čas vonku," vyzval cez sociálnu sieť občanov. "Prosím ani na bicykloch sa nepokúšajte sa ísť “pozriet” na miesto činu," dodal. 

VIDEO: Obrovské kúdoly dymu vidno do veľkej diaľky

V okolí Bratislavy vypukol rozsiahly požiar (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Galéria: V okolí Bratislavy vypukol rozsiahly požiar

Vďaka požiaru vznikol na oblohe nevšedný oblak

"Dnes popoludní neďaleko bratislavského letiska vznikol pomerne rozsiahly požiar na poľnohospodárskom poli. Do ovzdušia sa dostalo množstvo dymu a vodnej pary a vďaka teplu generovanému požiarom nastala konvekcia až vznikol nakoniec oblak (dym má šedú farbu, oblak je biely). Tento typ oblaku sa nazýva Cumulus flammagenitus, taktiež sa niekedy označuje ako pyrocumulus. Za vhodných podmienok (rozsiahlejší požiar v labilnejšom atmosferickom prostredí) by mohol vzniknúť aj Cumulonimbus flammagenitus (pyrocumulonimbus) - teda búrkový oblak generovaný požiarom," píše na sociálnej sieti Slovenský hydrometeorologický ústav. 

 

Nevšedný oblak pri Bratislave Dnes popoludní neďaleko bratislavského letiska vznikol pomerne rozsiahly požiar na...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Saturday, July 15, 2023

 

Viac o téme: Most pri BratislavePožia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu