Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tragický večer v Bratislave: Pri zastávke MHD v Petržalke po nehode zomrel 38-ročný chodec

Nehoda v Bratislave Zobraziť galériu (3)
Nehoda v Bratislave (Zdroj: FB/Polícia SR)

BRATISLAVA - Opäť sa stala nehoda pri zastávke MHD! Tentokrát prišiel o život 38-ročný muž. Polícia uviedla, že chodec vošiel na cestu do stredného jazdného pruhu, kde následne došlo k jeho zrazeniu.

Nehoda sa stala včera krátko po pol jedenástej večer na Dolnozemskej ulici pred zastávkou MHD pri Ekonomickej univerzite. Keď tadiaľ prechádzala vodička, do cesty jej vošiel 38-ročný chodec. Zrážke sa už nedalo zabrániť. "Chodec bol zrazený mimo priechodu pre chodcov a nemal na sebe žiadne reflexné prvky. Privolaná rýchla zdravotná služba previezla zraneného chodca do nemocnice, kde o niekoľko hodín zraneniam podľahol. Dychová skúška u vodičky bola s negatívnym výsledkom. Prípad si prevzal vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva PZ Bratislava V," informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Jana Šimunková.

Polícia zároveň pripomína, že chodci sú najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej premávky. "Preto je nosenie reflexného označenia za zníženej viditeľnosti, ako aj ich spôsob pohybu na priechodoch aj mimo nich nesmierne dôležitý," dodala Šimunková. Polícia pridala aj výklad zákona o cestnej premávke ako pripomenutia, akými pravidlami sa majú chodci riadiť.

Nehoda v Bratislave
Zobraziť galériu (3)
Nehoda v Bratislave  (Zdroj: FB/Polícia SR)
Nehoda v Bratislave
Zobraziť galériu (3)
Nehoda v Bratislave  (Zdroj: FB/Polícia SR)

Zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke má osobitné ustanovenia pre chodcov, ktoré hovoria nasledovné:

  • Pri prechádzaní cez cestu je chodec povinný prednostne použiť priechod pre chodcov, miesto na prechádzanie, nadchod alebo podchod.
  • Na priechode pre chodcov a na mieste na prechádzanie sa chodí vpravo.
  • Chodec nesmie vstupovať na vozovku, ak prichádza vozidlo s právom prednostnej jazdy; ak sa chodec nachádza na vozovke, musí takémuto vozidlu bez meškania uvoľniť priestor na prejazd.
  • Chodec je povinný umožniť električke plynulý prejazd.
  • Chodci, ktorí prechádzajú cez priechod pre chodcov, musia brať ohľad na vodičov prichádzajúcich vozidiel najmä tým, že neprechádzajú jednotlivo, ale v skupinách. To platí aj voči vodičom odbočujúcim na cestu, cez ktorú chodci prechádzajú.
  • Chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť.
  • Pred vstupom na vozovku sa chodec musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva, a len čo vstúpi na vozovku, nesmie sa tam bezdôvodne zdržiavať ani zastavovať. To platí na priechode pre chodcov i mimo neho.
  • Chodec nesmie prekonávať zábradlie ani iné zábrany.

Nehoda na diaľnici pri Veľkom Záluží (Zdroj: Majself)

Viac o téme: NehodaZastávkaChodecBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu