Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

KDH upozornilo na údajné odmeny v štátnej firme: Týka sa to nominatna bývalej vlády

Tomáš Merašický Zobraziť galériu (4)
Tomáš Merašický (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Na tlačovom brífingu upozornil podpredseda mimoparlamentného KDH Tomáš Merašický na odmeny v štátnej firme. Bývalému generálnemu riaditeľovi a predsedovi predstavenstva Tiposu Marekovi Kaňkovi, ktorý vo funkcii pôsobil od apríla 2020 do 30. júna 2022 a z funkcie odišiel po obvinení, štátna spoločnosť podľa neho za šesť mesiacov roka 2022 vyplatila odmenu vyše 100.000 eur, a to k 31. máju 2023.

"Marek Kaňka figuruje ako obvinený. Podľa verejne prístupných informácií mal cez svoju firmu Oliva Group fiktívne nakúpiť od ďalšej spoločnosti v karuseli pohonné látky za 1,68 milióna eur a štátu neodviesť 336.000 eur na DPH," priblížil Merašický. Kaňka je podľa neho nominant bývalej vlády.

Video: KDH odkrýva kauzu cynických odmien z peňazí daňových poplatníkov

KDH odkrýva kauzu cynických odmien z peňazí daňových poplatníkov (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zo stanov spoločnosti Tipos podľa Merašického vyplýva, že nemusela Kaňkovi vyplatiť ani euro. Podľa neho mu však napriek tomu, že "odstúpil z funkcie, lebo je obvinený z daňových podvodov, keď mal okradnúť štát o 336.000 eur na DPH, štát ešte prispel, a to sumou vyššou ako 100.000 eur".

Tomáš Merašický
Zobraziť galériu (4)
Tomáš Merašický  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

KDH upozornilo na údajné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Neprimerané množstvo uzatvárania dohôd

"Prišli nám podnety, že v spoločnosti Tipos je vraj mimoriadne veľký počet tzv. dohodárov. Chceli by sme sa teda vedenia Tiposu spýtať, či je to pravda a o akých ľudí, ktorí majú pracovať na dohody, ide. Ak by bola pravda, že v Tipose sa uzatváralo neprimerané množstvo dohôd a ak by bola pravda, že ide o ľudí, pri ktorých je uzavretie dohody veľmi zvláštne, bolo by to ďalšie veľké zlyhanie a podnet pre Národný inšpektorát práce, aby sa pozrel na podozrivé pracovné pozície v Tipose," povedal.

KDH upozornilo na údajné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"V KDH žiadame okamžité vysvetlenie a zastavenie, respektíve vrátenie odmeny pre bývalého generálneho riaditeľa, ktorý už vo funkcii nie je. Zároveň žiadame, aby Národný inšpektorát práce preveril, či nedochádza k neštandardne veľkému počtu a opakovanému zamestnávaniu ľudí na dohodu," dodal Merašický.

Rezort finanií reaguje

„Bývalému generálnemu riaditeľovi spoločnosti TIPOS Marekovi Kaňkovi nebola v roku 2023, a osobitne nie rozhodnutím počas môjho pôsobenia za rok 2022 vyplatená žiadna odmena, a to aj napriek tomu, že si ju nárokoval. Od môjho nástupu do funkcie som v spoločnosti inicioval viaceré personálne zmeny a nevylučujem ďalšie,” reagoval na margo informácií minister financií Michal Horváth. 

Viac o téme: KDHTiposMarek KaňkaTomáš Merašický
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu