Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

SHMÚ upozorňuje na riziko silných búrok: Najmä pre západ a juh Slovenska platia výstrahy 2. stupňa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na riziko intenzívnych búrok vo večerných hodinách. Sprevádzať ich môžu aj krúpy a prívalové dažde, môžu sa vytvárať aj supercely. Informuje o tom na sociálnej sieti.

"Búrky sú na Slovensku už aj teraz. Aktuálne postupuje cez východné Slovensko aj línia prehánok a búrok, ktoré môžu byť ojedinele aj intenzívne, najmä v Košickom kraji," uviedli meteorológovia.

SHMÚ upozorňuje na riziko silných búrok vo večerných hodinách
Zobraziť galériu (5)
SHMÚ upozorňuje na riziko silných búrok vo večerných hodinách  (Zdroj: shmu.sk)

Vysvetlili, že na studenom fronte sa už začínajú formovať prvé prehánky a búrky, najmä vo Švajčiarsku. V priebehu popoludnia ich má pribúdať, a to hlavne v Alpách a blízkom okolí. "Vo večerných hodinách by sa v silnejšom západnom prúdení mal sformovať rozsiahlejší búrkový systém, ktorý s vysokou pravdepodobnosťou postúpi aj nad naše územie. Najmä na západnom Slovensku, priľahlom Rakúsku a Maďarsku, je zvýšená pravdepodobnosť silného vetra," upozornil SHMÚ.

Naďalej platia pre celé Slovensko výstrahy prvého stupňa pred búrkami

Poznamenal, že nie je možné presne odhadovať, či najintenzívnejšia časť búrkového systému zasiahne naše územie, alebo pôjde skôr cez Maďarsko a na Slovensku bude vietor o niečo slabší, nie však slabý. Naďalej platia pre celé Slovensko výstrahy prvého stupňa pred búrkami a miestami aj pred vysokými teplotami. A to najmä v Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji.

Pre západ a juh Slovenska platia výstrahy pred búrkami 2. stupňa

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy druhého stupňa pred búrkami pre Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj i pre niektoré okresy Trenčianskeho kraja. Platia v stredu večer od 19.00 h. Pre zvyšok Slovenska platia naďalej výstrahy prvého stupňa pred búrkami a pre viaceré regióny aj pred vysokými teplotami.

Pre západ a juh Slovenska platia výstrahy pred búrkami 2. stupňa
Zobraziť galériu (5)
Pre západ a juh Slovenska platia výstrahy pred búrkami 2. stupňa  (Zdroj: shmu.sk)

SHMÚ varuje, že silné búrky môžu byť spojené v oblastiach s druhým stupňom výstrahy s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 40 milimetrov za 30 minút a s nárazmi vetra 70 až 110 kilometrov za hodinu a tiež s krúpami. V oblastiach s prvým stupňom výstrahy sa môžu vyskytnúť lejaky s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, nárazy vetra môžu dosahovať až do 85 kilometrov za hodinu. "Predstavujú veľké nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, môžu byť obmedzené až znemožnené ľudské aktivity a pohyb osôb. Je potrebné venovať zvýšenú pozornosť informáciám o meteorologickej situácii, sprievodných javoch a sledovať pokyny krízových zložiek," upozorňujú meteorológovia v súvislosti s búrkami.

Intenzívny dážď môže podľa slov SHMÚ vyvolať prechodný výrazný vzostup vodných hladín a rozvodnenie malých tokov a suchých korýt. Môže dôjsť k povodňovým úkazom aj mimo tokov, ako je stekanie vody zo svahov, zosuv svahov, bahnotok s kamením, zatopenie pivníc a suterénov, podchodov, podjazdov, podmytie cestnej komunikácie a podobne.

SHMÚ upozorňuje na riziko
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: GettyImages)

Silný vietor zas môže spôsobiť škody na vegetácii, lesoch, na budovách, elektrickom vedení a ďalších objektoch. "Lietajúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie. Popadané stromy alebo iné nahromadené škody môžu obmedziť až paralyzovať dopravu," dodali meteorológovia. Upozorňujú tiež, že krúpy môžu poškodiť vegetáciu a tie väčšie aj strechy, skleníky či autá. Súvislá vrstva krúp na cestách zas môže prechodne obmedziť cestnú premávku.

Výstrahy pred búrkami platia aj vo štvrtok, v noci najmä na západe a juhu

Výstrahy pred búrkami platia aj vo štvrtok (13. 7.). Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy prvého stupňa pre celé Slovensko. V noci zo stredy na štvrtok platia pre západ a juh krajiny aj výstrahy druhého stupňa. Meteorológovia upozorňujú aj na ďalšie sprievodné javy, ako sú silné dažde, vzostup vodných hladín, krúpy či silný vietor.

Výstrahy druhého stupňa platia pre Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj i pre niektoré okresy Trenčianskeho kraja do stredy do polnoci. Následne platia pre celé Slovensko naďalej výstrahy prvého stupňa až do štvrtka do 21.00 h.

SHMÚ upozorňuje na riziko
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR(Boris Roessler/dpa via AP))

SHMÚ varuje, že silné búrky môžu byť spojené v oblastiach s druhým stupňom výstrahy s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 40 milimetrov za 30 minút a s nárazmi vetra 70 až 110 kilometrov za hodinu a tiež s krúpami. V oblastiach s prvým stupňom výstrahy sa môžu vyskytnúť lejaky s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, nárazy vetra môžu dosahovať až do 85 kilometrov za hodinu.

Viac o téme: PočasieBúrkyMeteorológoviaVýstrahySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu