Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Meteorológovia upozorňujú: V pondelok môžu Slovensko potrápiť búrky i vysoké teploty

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Počas pondelka sa môžu na Slovensku vyskytnúť búrky. Pre časť územia sú počas popoludnia vydané aj výstrahy pred vysokými teplotami. V okresoch Levice, Trebišov, Michalovce, Veľký Krtíš, Rimavská Sobota a Lučenec až druhý stupeň výstrahy. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Výstraha pred búrkami má v pondelok platiť v čase od 10.00 h do 22.00 h. Spojené môžu byť s krúpami, prudkým lejakom s intenzitou od 20 do 30 milimetrov za 30 minút a s nárazmi vetra od 65 do 85 kilometrov za hodinu.

archívne video Búrka v Topoľčanoch

Búrka v Topoľčanoch (Zdroj: Topky/ Archív E. L.)

Maximálna teplota v okresoch, kde je počas popoludnia vydaný druhý stupeň výstrahy, môže dosiahnuť až 35 stupňov Celzia. "Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," priblížil SHMÚ.

Meteorológovia upozorňujú: V pondelok
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

Najnižší stupeň výstrahy pred vysokými teplotami sa väčšinou v čase od 13.00 h do 18.00 h týka Nitrianskeho a Bratislavského kraja, tiež časti Trnavského, Košického, Banskobystrického kraja a okresu Vranov nad Topľou. V týchto oblastiach môže podľa SHMÚ maximálna teplota atakovať 33 stupňov Celzia.

Meteorológovia upozorňujú: V pondelok
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

Vo viacerých okresoch zvýšili stupeň výstrahy pred búrkami, hrozí povodeň 

Na celom Slovensku platí v pondelok výstraha pred búrkami. Vo viacerých okresoch ju zvýšili z prvého na druhý stupeň. V niektorých oblastiach hrozí i povodeň z prívalového dažďa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Druhý stupeň výstrahy pred búrkami je vydaný pre celý Žilinský kraj i pre väčšinu okresov Trenčianskeho a Prešovského kraja. Tiež pre okresy Spišská Nová Ves, Rožňava, Gelnica, Rimavská Sobota, Revúca, Brezno a Banská Bystrica. Búrky s krúpami môžu byť podľa SHMÚ sprevádzané prudkým lejakom s úhrnom zrážok od 30 do 50 milimetrov v priebehu 30 minút. Tiež nárazmi vetra od 70 do 110 kilometrov za hodinu.

V oblastiach, kde je najnižší stupeň výstrahy, hrozia búrky s krúpami a prudkým lejakom s úhrnom zrážok od 20 do 30 milimetrov za 30 minút. Nárazy vetra môžu dosiahnuť rýchlosť od 65 do 85 kilometrov za hodinu. Výstrahy pred búrkami platia v pondelok do 20.00 h.

V súvislosti s prívalovým dažďom boli vydané prvostupňové hydrologické výstrahy v oblastiach Stredného Považia, Popradu či rieky Torysa. Tiež v okrese Bardejov, Spišská Nová Ves, Gelnica, Levoča a Kysucké Nové Mesto. V okrese Čadca je v tejto súvislosti výstraha druhého stupňa. 

Popoludní môžu Slovensko potrápiť aj vysoké teploty. Druhý stupeň výstrahy je vo väčšine okresov Nitrianskeho kraja, tiež v okresoch Michalovce, Veľký Krtíš, Rimavská Sobota, Lučenec a Krupina. Teplota tam môže dosiahnuť 35 stupňov Celzia. Vo viacerých okresoch Slovenska, s výnimkou Žilinského kraja, platí najnižší stupeň výstrahy pred vysokými teplotami. Vydané sú do 18.00 h.

Viac o téme: TeploBúrkyShmúVýstraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu