Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Otcovi mladíka, ktorého napadol medveď, došla trpezlivosť: Zabije každého, čo vstúpi na jeho farmu! Poľnohospodári tlačia na vládu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HÁJ - Poľnohospodári vyzvali Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, aby začali riešiť situáciu s medveďmi hnedými. Ak rezorty podľa nich neprijmú razantné opatrenia, sú pripravení podniknúť akcie. Informoval o tom v utorok na farme v Háji (okres Turčianske Teplice) predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory (SPPK) Emil Macho.

"Medvede na Slovensku sú premnožené. Poľnohospodári sú momentálne v plnej sezóne, nielen v horských oblastiach, ale aj v nížinách, kde už tiež máme medvede. Poľnohospodári nechodia do práce o 10.00 h a nechodia z nej o 17.00 h, vstávajú skoro ráno, keď sú zvieratá vo svojej aktívnej fáze, a chodia z práce neskoro večer," načrtol Macho. 

Archívne viddeo: Obyvateľov Detvy vystrašil medveď behajúce blízko domov 

Obyvateľov Detvy vystrašil medveď behajúce blízko domov (Zdroj: Facebook/Podpoľanie • Detva • Hriňová)

Poľnohospodári sa podľa neho preto pýtajú kompetentných, dokedy sa musí nielen im niečo stať, aby sa téma medveďov začala na Slovensku riešiť, keďže neprejde deň, aby sa medvede nespomínali v médiách alebo na sociálnych sieťach. "Poľnohospodári nebudú čakať. Budeme oveľa aktívnejšie komunikovať túto tému, chceme vyzvať rezortných ministrov pôdohospodárstva a životného prostredia, aby okamžite túto situáciu začali riešiť," ozrejmil s tým, že ak sa neprijmú razantné opatrenia, poľnohospodári z dotknutých regiónov sú pripravení na problém upozorniť protestom. 

Otcovi mladíka, ktorého napadol
Zobraziť galériu (4)

Nie sme proti prírode

Problémy so šelmami, ktoré spôsobujú škody na majetku a zraňujú ľudí, eviduje podľa Macha nielen Slovensko, ale i ďalšie krajiny v Európe. Predseda SPPK zdôraznil, že SR môže požiadať Európsku komisiu o výnimku a musí začať regulovať počet medveďov. Upozornil zároveň, že situácia sa však nevyrieši zo dňa na deň. "Nie sme proti prírode, chceme, aby zvieratá v lese boli, ale čo je veľa, je veľa," vyhlásil. 

Majiteľ farmy Veles v Háji Martin Sedlačko spomenul, že farma rieši problémy so šelmami už sedem rokov, škody im spôsobili na zvieratách i krmive. Situácia podľa neho vyvrcholila minulý týždeň napadnutím jeho syna medveďom. Sedlačko vyhlásil, že medvede, ktoré prekročia farmu, budú mŕtve.   

Situáciou s medveďmi sa majú budúci týždeň zaoberať i na mimoriadnom zasadnutí Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Na okamžité riešenie situácie s medveďmi vyzvala premiéra Ľudovíta Ódora a ministra životného prostredia Milana Chrenka i strana Smer-SD. V problémových lokalitách je podľa nej nutné nariadiť regulovaný, riadený odstrel premnoženého medveďa.

 Milan Chrenko
Zobraziť galériu (4)
Milan Chrenko  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Envirorezort v súvislosti s výskytmi medveďa posilňuje spoluprácu

 Envirorezort posilňuje v súvislosti s výskytmi medveďa spoluprácu so Štátnou ochranou prírody (ŠOP) SR, samosprávami, mestskou a obecnou políciou. Taktiež sa snaží nadviazať užšiu spoluprácu s poľnohospodármi a poľovníckymi združeniami v dotknutých regiónoch. Po rokovaní vlády to uviedol minister životného prostredia Milan Chrenko.

Spolupráca má viesť k tomu, aby fungovali preventívne opatrenia. Tie sú podľa ministra základnými predispozíciami na to, aby medveď neschádzal do obývaných oblastí a nenavštevoval ich. "Máme príklad z Vysokých Tatier, kde po inštalácii zabezpečených kontajnerov príchod synantropných medveďov radikálne poklesol. Snažíme sa ísť cestou prevencie s poľnohospodármi, lesníkmi, poľovníkmi," poukázal minister. Rozumie tiež obavám poľnohospodárov a rád sa s nimi k téme medveďov stretne.

Otcovi mladíka, ktorého napadol
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Chrenko tvrdí, že kontrolujú legálne aj nelegálne vnadiská pre zver, sústredia sa tiež na nelegálne skládky. "Tam, kde nie sú možné preventívne opatrenia, pristupujeme k eliminácii jedincov," podotkol Chrenko. Väčšie odstrely medveďov či hromadné poľovačky nie sú podľa európskej legislatívy možné. "Nikto nevolá po úplnom vyhubení medveďa, lebo medveď tu historicky žil a bola tu nejaká koexistencia s obyvateľmi najmä v podhorských oblastiach," skonštatoval.

Chrenko pripomenul, že stále prebieha vyhodnocovanie štúdie z minulých rokov, ktorá má ukázať stav populácie medveďa hnedého na Slovensku. Šlo o zbieranie biologického materiálu a genetickú analýzu. "V týchto dňoch je štúdia finalizovaná, zapracovávajú sa výsledky z odborných posudkov. Čísla budeme vedieť vo veľmi krátkej dobe," tvrdí. Šéf envirorezortu zároveň priblížil, že monitorujú situáciu v obci Háj (okres Turčianske Teplice), kde medveď napadol 20-ročného muža. Na území rozmiestnili ochranári fotopasce a umiestnili tam aj klietku na odchytenie medveďa.

Minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš uviedol, že jeho rezort sa dennodenne stýka s problémom vyššej populácie medveďa. Ide hlavne o chovateľov zvierat, ktorí musia reagovať na znižovanie stavov alebo v niektorých lokalitách nemôžu pásť dobytok alebo ovce. Téma výskytu medveďov sa objavila aj na rade európskych ministrov. "Rumunsko požiadalo Európsku komisiu riešiť tento problém na európskej úrovni. Slovensko sa pripojilo k tejto iniciatíve, osobne som ich iniciatívu podporil," povedal Bíreš. Komisia podľa neho reagovala tak, že už súčasné nariadenie umožňuje "na špecifickej úrovni riešiť niektoré prvky medveďov".

Na budúci týždeň zároveň k otázke medveďa zvolali mimoriadny parlamentný výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Bíreš sa tiež dohodol s ministrom životného prostredia na stretnutí, aby navrhli postupy na zabezpečenie určitej regulácie medveďov na Slovensku.

 

Viac o téme: MedveďPremnoženiePoľnohospodári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu