Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Britské firmy znečisťujúce životné prostredie budú čeliť neobmedzeným pokutám

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

LONDÝN - Spoločnosti a osoby v Británii budú čeliť neobmedzeným pokutám za znečisťovanie riek či iných druhov ekosystémov, oznámila v stredu britská vláda. Informuje agentúra AFP.

Tento krok prichádza uprostred dlhotrvajúceho škandálu okolo privatizovaných vodárenských spoločností, ktoré vypúšťajú do vodných tokov surové odpadové látky. V súčasnosti je maximálna možná výška pokuty stanovená na 250.000 libier. Zmena návrhu počíta so zavedením neobmedzených pokút a zároveň umožní environmentálnym regulačným orgánom vyhnúť sa zdĺhavému trestnému konaniu.

Platiť musia vždy

Britská ministerka životného prostredia Thérese Coffeyová už v apríli avizovala plány na zavedenie neobmedzených pokút pre vodárenské spoločnosti, ktoré znečisťujú životné prostredie. Odvtedy bol návrh rozšírený o ďalšie zapojené strany, ako sú prevádzkovatelia energetických či odpadových zariadení. "Znečisťovatelia musia platiť vždy," uviedla vo vyhlásení Coffeyová z Konzervatívnej strany.

Vysoké pokuty

Britský súd minulý týždeň udelil spoločnosti Thames Water pokutu 3,3 milióna libier za znečisťovanie riek. Táto privatizovaná spoločnosť je najväčším dodávateľom vody v krajine. Pokutu spoločnosti udelili krátko po tom, ako sa sprivatizované vodárenské spoločnosti v Spojenom kráľovstve zaviazali, že začnú vo veľkom investovať, aby predišli opakovanému znečisteniu. Akcionári Thames Water do spoločnosti v pondelok investovali 750 miliónov libier, čím odvrátili jej dočasné opätovné znárodnenie, uvádza AFP.

Viac o téme: PokutySankcieŽivotné prostredieVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu