Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

AKTUÁLNE Na farme napadol medveď mladíka: Zachránila ho mama s vidlami! Otec hovorí o rokoch ignorancie úradov

Zobraziť galériu (2)

TURČIANSKE TEPLICE - Útokov medveďov na človeka pribúda. Na Slovensku si už pomaly zvykáme na to, že tieto naše šelmy sa objavujú aj miestach, kde neboli pozorované celé roky, prípadne sa tam nevyskytli nikdy. Pohybujú sa nielen v blízkosti obCí, ale priamo v nich a neboja sa vyhľadať aj ľudské obydlia. Posledný incident sa odohral na farme v Háji, kde zviera napadlo 20-ročného mladíka.

Archívne video: Medveď v Detve

Medveď v Detve (Zdroj: Facebook/J.B.)

Medveď na farme blízko známeho kúpelného mesta napadol syna miestneho farmára. 20-ročnému mladému mužovi dohrýzol obe ruky a mladík musel byť prevezený do nemocnice. Informuje o tom na svojom webe televízia TA3. Muža ochránila jeho matka, ktorá medveďa zneškodnila vidlami. Zranené zviera teraz hľadá zásahový tím pre medveď hnedého a polícia so samopalmi. Po vypátraní bude medveď usmrtený. 

"Dnes v ranných hodinách sme prijali oznámenie, že v katastrálnom území obce Háj, okres Turčianske Teplice, došlo na miestnej farme k útoku medveďa hnedého na človeka. Medveď napadol 20 ročného mladého muža, ktorý pracoval so svojou matkou. Počas útoku medveď muža zranil na oboch horných končatinách," potvrdila žilinská krajská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová. Medveď následne z miesta ušiel. "Mladý muž bol so zranením horných končatín prevezený na ošetrenie do nemocnice. Po prijatí oznámenia o tejto udalosti sme okamžite kontaktovali Zásahový tím pre medveďa hnedého, ktorý si vec na mieste prevzal," dodala. "Polícia poskytla Zásahovému tímu pre medveďa hnedého súčinnosť pri pátraní po medveďovi. Bol prepátraný areál miestnej farmy a blízke okolie, avšak medveďa sa doposiaľ nepodarilo nájsť," uviedla. Ľudí požiadali o zvýšenú opatrnosť pri pohybe v prírode.

AKTUÁLNE Na farme napadol
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Otec tvrdí, že roky ho ignorovali

"V tejto chvíli je najdôležitejšie, že mladý muž je mimo ohrozenia. Štátna ochrana prírody robí maximum, aby problémového medveďa vypátrala,“ uviedol na margo útoku minister životného prostredia Milan Chrenko. Ten sa už spojil s rodinou poraneného muža, vyjadril ľútosť nad celou situáciu a uistil ich o maximálnom nasadení ochranárov pri hľadaní problémového jedinca.

Otec napadnutého muža tvrdí, že sedem rokov boli ignorované jeho žiadosti o náhrady škôd spôsobené medveďom na hospodárskych zvieratách. "Minister inicioval preverenie postupu príslušného okresného úradu v danej veci, nakoľko v prípade škôd spôsobených chráneným živočíchom náleží adekvátna kompenzácia," uviedol rezort. 

 

Viac o téme: MedveďFarmaútok Turčianske Teplice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu