Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Bez vysporiadaných pozemkov nebude existovať regionálny rozvoj, odkazuje Hlas-SD

(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Bez vysporiadaných pozemkov nebude existovať regionálny rozvoj ani čerpanie eurofondov, preto sú pre mestá a obce mimoriadne dôležité pozemkové úpravy. Uviedla to Patrícia Medveď Macíková, hovorkyňa mimoparlamentnej strany Hlas-SD.

Pripomenula, že kým vláde Petra Pellegriniho sa v marci 2019 prvýkrát od roku 2009 podarilo úspešne zrealizovať verejnú súťaž na projekty pozemkových úprav v 168 katastrálnych územiach za 45 miliónov eur, za ďalšími vládami Igora Matoviča a Eduarda Hegera nie je žiaden reálny výsledok.

archívne video 

Peter Pellegrini predstavil kandidátku do volieb 2023, na poslednom, 150. mieste uviedol aj nečakané prekvapenie (Zdroj: Facebook/Hlas-SD)

Zle pripravený plán obnovy

Strana Hlas-SD je sklamaná, že vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera sa na pozemkové úpravy "vykašlali" a nezískali ani finančnú podporu z Plánu obnovy a odolnosti. To podľa Hlasu dokazuje, že plán obnovy nebol pripravený tak, aby riešil hlavné problémy regiónov. "Za stranu Hlas - sociálna demokracia sme v parlamente predložili návrh, podľa ktorého by pozemky Slovenského pozemkového fondu v intraviláne obcí automaticky prešli na samosprávu. Vládne strany to však zablokovali. Preto, keď dostaneme dôveru a budeme súčasťou vlády, to presadíme," zdôraznil nezaradený poslanec parlamentu a podpredseda Hlas-SD Richard Raši.

Hlas zavedie poriadok do procesu pozemkových úprav tak, aby vytypované územia mali aj finančné krytie a sa s nimi veľmi rýchlo začalo. "Presadíme aj mimoriadne rýchle procesy rozhodovania okresných úradov o pozemkových úpravách, ktoré budú financované z rozpočtov samospráv alebo tretích osôb," doplnil Michal Kaliňák, expert Hlasu pre samosprávy a člen predsedníctva strany.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR pre TASR 10. júna 2023 uviedlo, že počas posledných troch rokov sa na pozemkové úpravy na Slovensku vynaložilo približne 18,3 milióna eur. V roku 2022 vláda SR podľa agrorezortu schválila 240 katastrálnych území, ktoré boli vybraté v roku 2021 a 2020. "V roku 2023 bolo podpísaných 27 zmlúv o dielo na dodanie projektov pozemkových úprav. V súčasnosti pripravujeme verejné obstarávanie na dodanie 93 projektov. Momentálne beží 177 rozpracovaných projektov pozemkových úprav," spresnilo MPRV.

Viac o téme: PozemkyEurofondyHlas-SDRegionálny rozvoj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu