Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Alex (14) chcel sekerou vyvraždiť spolužiakov a pedagógov: Súd ho poslal do väzenia a na liečenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimage)

PEZINOK - Súd v pondelok vymeral trest 11 mesiacov vo väzení pre mladíka, ktorý sekerou plánoval zabiť spolužiakov i pedagógov základnej školy na východe krajiny. Zároveň mu nariadil psychiatrické liečenie. K plánovanému útoku sa obžalovaný priznal. Informoval o tom dnes spravodajský portál televízie Markíza. Podľa médií nie je verdikt právoplatný. Žalobca, ktorý pre obžalovaného navrhoval podmienku, si ponechal lehotu na odvolanie.

Vlani na jeseň zadržala polícia vtedy 14-ročného chlapca pre podozrenie, že chystal útok na škole. Sekeru doniesol s osobnými vecami na vyučovanie. Tragédii podľa skorších informácií slovenských médií zabránila asistentka učiteľa, ktorá evakuovala celú triedu. "Súd mladistvého obžalovaného uznal za vinného z prípravy úkladnej vraždy, keďže na hlavnom pojednávaní vyhlásil, že je vinný," skonštatovala.

Súd mladistvému mimoriadne znížil trest odňatia slobody. Jedným z dôvodov bolo, že išlo iba o prípravu trestnej činnosti. Mladistvý sa skutku dopustil v stave tzv. zmenšenej príčetnosti, keď jeho ovládacie schopnosti boli znížené v podstatnej miere. "Znalci z odvetvia psychiatrie a psychológie sa vyjadrili, že pre resocializáciu mladistvého, ktorý má len 14 rokov, má najpodstatnejší význam ochranné psychiatrické liečenie a nie výkon trestu odňatia slobody," poznamenala Bednáriková.

archívne video 

Muž sa pokúsil okradnúť seniorku, na zemi do nej bezcitne kopal (Zdroj: Facebook/Polcía SR - Nitriansky kraj)

Mladík udalosť ľutuje

Mladík bol obžalovaný z pokusu o úkladnú vraždu, za ktorú v niektorých prípadoch hrozí až doživotie. U maloletých sa základná trestná sadzba podľa zákona však znižuje. Obžalovaný chlapec podľa tvnoviny.sk uviedol, že vec ľutuje. Dôvodom plánovanej vraždy bola podľa neho skutočnosť, že sa mu spolužiaci a niektorí učitelia posmievali alebo na neho pokrikovali. Psychiater odporučil liečbu v špecializovanom zariadení.

Tento rok vo februári súd v podobnom prípade nariadil ochranné liečenie žiakovi, ktorý vlani pri útoku sekerou v škole zranil dvoch spolužiakov. Podľa znaleckých posudkov mladík trpel závažnou psychickou poruchou.

Viac o téme: Súd útok Škola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu