Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Polícia spúšťa akciu Záchranár: Preverí vedomosti vodičov z prvej pomoci

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dopravno-preventívna akcia Záchranár preverí vedomosti vodičov z prvej pomoci. Polícia ju spustila v pondelok a potrvá do nedele (2. 7.). V spolupráci so Slovenským Červeným krížom (SČK) sa koná na celom Slovensku. Na pondelkovom brífingu o tom informoval riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru Tomáš Vrábel.

Zastavení vodiči budú mať možnosť podľa jeho slov si preveriť vedomosti aj praktické zručnosti. "Vodiči majú jedinečnú možnosť vyskúšať si poskytovanie prvej pomoci, či ju ovládajú alebo niektoré úkony nezabudli," ozrejmila riaditeľka SČK, územný spolok Bratislava-mesto Pavlína Ferenčič. Šoféri, ktorí majú vodičské oprávnenie niekoľko rokov, podľa nej strácajú vedomosti. "Tiež manuály k poskytovaniu prvej pomoci sa v čase menia," doplnila.

VIDEO Tento týždeň sa na cestách koná dopravno-preventívna akcia Záchranár

Tento týždeň sa na cestách koná dopravno-preventívna akcia Záchranár (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Kľúčové pri poskytovaní prvej pomoci je podľa nej overiť si, či je bezpečnostná situácia priaznivá. "Pretože ak nie je, v tom prípade ani ja nebudem schopná poskytnúť prvú pomoc, lebo sama prídem k nejakému zraneniu," podotkla Ferenčič. Následne je potrebné zmonitorovať situáciu, zistiť vitálne funkcie zranených a volať záchrannú službu.

Policajná akcia
Zobraziť galériu (2)
Policajná akcia "BUĎ ROZUMNÝ"  (Zdroj: Topky/Maarty)

Dopravné nehody si môžu vyžadovať pomoc človeku v bezvedomí

Dopravné nehody si môžu vyžadovať pomoc človeku v bezvedomí. Prvoradé je skontrolovať dýchanie pomocou zaklonením hlavy, priložením ucha k jeho ústam. "Takzvanou trojkombináciou zisťujem, či pacient dýcha," priblížil pracovník SČK Michal Suško. Potrebné je pozerať sa na hrudník, či sa dvíha, počúvať uchom a cítiť na líci vydychovaný vzduch. "Ak pacient nedýcha, začnem s resuscitáciou," upozornil. Priblížil, že frekvencia je 30 stlačení a dva vdychy. Stláčať je potrebné v strede hrudnej kosti do hĺbky jednej tretiny hrudníka.

Viac o téme: AkciaPrvá pomocSpustenieVedomostiVodičiPolícia Záchranár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu