Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kauzu Mýtnik odročili na júl pre neprítomnosť obžalovaného Jozefa Brhela

Jozef Brhel Zobraziť galériu (2)
Jozef Brhel

BANSKÁ BYSTRICA - Hlavné pojednávanie v kauze Mýtnik musel senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica v piatok odročiť. Pokračovať bude v júli. Dôvodom je neprítomnosť obžalovaného podnikateľa Jozefa B. staršieho, ktorého v stredu (21. 6.) večer náhle hospitalizovali.

Z rovnakého dôvodu sa nepojednávalo ani vo štvrtok (22. 6.), požiadal o to obhajca Jozefa B. staršieho Michal Mandzák a senát mu vyhovel. "Pokiaľ bude môj klient práceneschopný, v nemocničnom zariadení, tak je nemožné, aby tu zajtra bol. Nie som lekár, neviem sa vyjadriť, ale myslím si, že zajtra sa bude odročovať," avizoval v predstihu Mandzák. Obžalovaný sa nemohol dostaviť, o čom jeho obhajoba predložila súdu zdravotné potvrdenia, a nedal ani súhlas, aby sa konalo v jeho neprítomnosti.

Archívne video: Vyhlásenie Jozefa Brhela pred procesom v kauze Mýtnik

Vyhlásenie Jozefa Brhela pred procesom v kauze Mýtnik (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Podľa obžalovaného Jozefa Brhela. mladšieho sa pod podlomené zdravie jeho otca mala podpísať nezákonná väzba. "Všetci pevne veríme, že sa z toho dostane a čoskoro bude doma," reagoval. Nechcel bližšie konkretizovať, čo presne sa stalo. Ako však zdôraznil, na dvojdňové júnové pokračovanie pojednávania boli spolu s tímom obhajcov pripravení.

"Podarilo sa nám zabezpečiť posudok medzinárodného experta z oblasti ochrany majetkových práv duševného vlastníctva. Na základe záujmu súdu sme ho oslovili, aby urobil posudok na konkrétnu štruktúru spoločnosti Allexis, ktorý vypracoval a aktuálne sa prekladá. Absolútne vylučuje pranie špinavých peňazí," konštatoval Jozef Brhel mladší.

Nemohol vypovedať

Vo štvrtok mal vypovedať aj exminister financií a guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír. "Prišiel som vypovedať, nemohol som vypovedať," poznamenal pri odchode zo ŠTS. Ten stanovil nový termín jeho výpovede na 21. júla.

Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír
Zobraziť galériu (2)
Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír  (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Obžaloba v kauze Mýtnik sa týka porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločinu prijímania úplatku. V jednom skutku bola ustálená škoda prevyšujúca sumu 45 miliónov eur. Obžalobe z ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti čelí šesť osôb, Jozef Brhel, jeho syn Jozef Brhel, bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc, Martin Bahleda, Milan Grega a Miroslav Slahučka.
 

Viac o téme: Špecializovaný trestný súdJozef BrhelMýtnik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu