Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zdali sa vám vlani potraviny drahé? Zlé správy pred letom, bude to výrazne horšie! PREHĽAD rastu cien

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Leto prináša pre naše chuťové bunky zmenu – chutné ovocie či zelenina sú dostupnejšie, doprajeme si aj viac dobrôt, akými je napríklad zmrzlina. Zmena však čaká aj naše peňaženky, ktoré dostanú v čase prázdninových a dovolenkových radovánok zabrať výrazne viac, ako vlani.

Video: Inflácia by sa mala dostať pod 10% ešte v tomto roku, mzdy od budúceho roka porastú

Inflácia by sa mala dostať pod 10% ešte v tomto roku, mzdy od budúceho roka porastú (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Nákupné preferencie sa počas letných prázdnin už tradične líšia od tých celoročných. „Najčastejšie uvádzaným tovarom, ktorý spotrebitelia preferujú v lete viac ako inokedy, je zmrzlina s podielom 19 %. Nasleduje vyšší záujem o ovocie a zeleninu s podielom 13 %. Rovnako vysoký podiel (na úrovni 13 %) je evidovaný aj v prípade nápojov. Počas prázdnin míňame viac taktiež na letné oblečenie, dovolenky, kúpaliská, reštaurácie či jedlo ako také. Ich podiely sa pohybujú v rozpätí 5 až 9 %,“ uvádza analytička spoločnosti Wood&Company Eva Sadovská.

Zdali sa vám vlani
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: WOOD & Company)

Tohtoročné leto nás však vyjde drahšie, ako to minuloročné. Už v máji ceny tovarov a služieb medziročne vzrástli o 11,9 %. Oproti vlaňajšiemu roku sme si podľa údajov Štatistického úradu SR priplácali najmä za potraviny a nealkoholické nápoje. Stále ide však v podstate o dobré správy. V porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi totiž inflácia spomalila, naposledy bola pod úrovňou 12 % v apríli 2022. Okrem toho sa dá očakávať aj ďalšie spomaľovanie tempa rastu.

Zdali sa vám vlani
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: pexels.com)

Za čo si platíme viac?

Z pohľadu jednotlivých tovarov si priplácame v obchodoch najmä za sladké potraviny (28,2 %) a za mlieko, syry a vajcia (27,3 %). Zelenina je drahšia ako pred rokom o 23,4 %, chlieb a obilniny o 21,4 %, mäso o 20,2 % a ryby a morské plody o 19,4 %. „Za ovocie platíme viac ako vlani o 13,3 % a za oleje a tuky o 10,7 %. Nealkoholické nápoje nás vyjdú drahšie ako pred rokom o 19,3 %. Vyplynulo to z najaktuálnejších údajov Štatistického úradu SR za máj 2023,“ uviedla analytička.

Viete, ako správne skladovať mlieko a mliečne výrobky? Rozhodne nie na vrchnej poličke!
Zobraziť galériu (6)
Viete, ako správne skladovať mlieko a mliečne výrobky? Rozhodne nie na vrchnej poličke!  (Zdroj: thinsktock.com)

„Zo zeleniny platíme viac za papriku (o 12,5 %) a kapustu (o 12,1 %). Uhorky sú drahšie o 4,9 %, za paradajky si priplácame najmenej, iba 1,8 %. Spomedzi ovocia nás melóny vyjdú drahšie ako vlani o 47,3 %. Jablká majú cenu vyššiu o 7,3 %, hrozno zdraželo o 1,0 %. Cenovky sa prepisujú smerom nahor aj v prípade zmrzliny, ktorá zdražela až o 34,2 %. Viac ako pred rokom zaplatíme ale aj za nápoje. Minerálka je podľa najaktuálnejších údajov medziročne drahšia o 8,3 %, ovocná šťava o 19,1 %. Malinovka (na colovom základe) išla s cenou nahor o 30,7 %. V prípade nealkoholického piva bolo aktuálne zaznamenané zvýšenie ceny o 10,8 %. Spomedzi pochutín sa ceny zvýšili najmä v prípade zemiakových lupienkov a to o 38,7 %. Slané tyčinky sú drahšie o 21,2 % a arašidové oriešky o 10,4 %. Vyplynulo to z najaktuálnejších údajov (prehľadu cien potravín za máj 2023) ŠÚ SR,“ zhrnula.

Zdali sa vám vlani
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Priplácame si aj za ďalšie tovary a služby, ktoré preferujeme viac v lete ako počas iných mesiacov roka. „Reštaurácie či kaviarne nás vychádzajú viac ako vlani o 14,7 % a ubytovanie v hoteli či penzióne je medziročne drahšie o 8,6 %. Rekreačné a športové služby zdraželi o 17,2 %, avšak za pomôcky na šport, kempovanie a rekreáciu v prírode si priplatíme ´iba´2,9 %. Organizované dovolenkové zájazdy sú podľa posledných štatistík medziročne drahšie 10,2 %. Oblečenie a obuv zdraželi o 7,7 % a 7,0 %. V letnom období ich ceny môžu smerom nadol posunúť výpredaje. Obdobná situácia je aj v prípade spotrebičov s aktuálnym nárastom cien o 5 až 6 % a s potenciálom určitého poklesu cien vďaka letným zľavám,“ poukázala Sadovská.

Zdali sa vám vlani
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: WOOD & Company)

Viac o téme: CenyPotravinyLetoInflácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu