Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Svetové ceny potravín klesli v júni na najnižšiu úroveň za viac než dva roky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Svetové ceny potravín pokračovali v júni v poklese, pričom sa dostali na najnižšiu úroveň za viac než dva roky. Pokles zaznamenali viaceré kategórie potravín, klesli ceny obilnín, cukru, rastlinných olejov aj mliečnych výrobkov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá zverejnila najnovšie údaje Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

Index cien potravín, ktorý sleduje mesačné zmeny v cenách obilnín, olejnín, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru, dosiahol v júni 122,3 bodu oproti nadol revidovanej hodnote 124 bodov, uviedla FAO. Pôvodná hodnota indexu za máj bola stanovená na 124,3 bodu.

archívne video 

Regulácia cien potravín, by v tomto momente nebola efektívna, zhodnotil minister Bíreš (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Júnový údaj je najnižší od apríla 2021. Zároveň znamená, že svetové ceny potravín sú v súčasnosti v priemere o 23,4 % nižšie, než predstavovalo historické maximum zaznamenané v marci 2022, keď ceny vyskočili po útoku Ruska na Ukrajinu. FAO okrem toho v samostatnej správe uviedla, že na tento rok odhaduje globálnu produkciu obilnín na úrovni takmer 2,82 miliardy ton. Mierne tak zlepšila odhad oproti máju, pričom v porovnaní s produkciou v minulom roku to predstavuje rast o 1,1 %.

Viac o téme: CenyPoklesPotraviny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu