Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Cez zákon z dielne rezortu spravodlivosti chce OĽANO presadiť návrh o matkách bez daní

(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Poslanci OĽANO predložili k zákonu o premenách obchodných spoločností a družstiev z dielne Ministerstva spravodlivosti (MS) SR pozmeňujúci návrh, ktorým chcú presadiť oslobodenie od dani z príjmu pre matky detí do 15 rokov.

K zákonu predložilo pozmeňujúce návrhy viacero poslancov. Dva z nich sa týkajú návrhov, ktoré presadzovalo OĽANO ešte na májovej schôdzi, no parlament ich vtedy odmietol. Ide o úpravy zákona o dani z príjmov. Matky detí do 15 rokov by od budúceho roka podľa návrhu nemali platiť daň z príjmu do určitej hranice. V roku 2024 to malo byť približne 2000 eur mesačne. Pozmeňujúcim návrhom chcú tiež zrušiť časové obmedzenie vyplácania zvýšeného daňového bonusu 140 eur iba do decembra 2024, ako to platí v súčasnosti.

archívne video 

OĽANO a priatelia stiahli návrh mimoriadnej schôdze, predložili nový (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Podľa Vetráka ide o rozširujúci návrh

Zákon rieši vnútroštátne aj cezhraničné premeny obchodných spoločností. Poslanec Marek Šefčík (OĽANO) argumentoval, že v rámci neho je otvorený aj zákon o dani z príjmov, preto je podanie pozmeňujúceho návrhu oprávnené. Šéf ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽANO) dodal, že nejde o tzv. prílepok, ale rozširujúci návrh. Pokiaľ je v novele otvorený článok zákona, dá sa podľa neho upraviť aj v nesúvisiacej téme. O prílepok by podľa neho šlo vtedy, ak by sa pridával nový článok, ktorý by s témou nesúvisel. Pozmeňujúci návrh kritizovali poslanci za SaS, ako aj Juraj Šeliga, ktorý upozornil, že by vyšiel štát na 500 miliónov eur.

Viac o téme: OĽANOMinisterstvo spravodlivostiMatky bez daní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu