Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Sociálna poisťovňa hlási ďalšie zvyšovanie dávok: Tentokrát dostanú viac TIETO skupiny ľudí! Prezradili presné sumy

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Ďalšia zmena k lepšiemu. Sociálna poisťovňa od 1. júla 2023 mimoriadne zvýši úrazové renty, pozostalostné úrazové renty, jednorazové odškodnenie, náhradu nákladov spojených s liečením a náhradu nákladov spojených s pohrebom. Hore pôjdu o viac ako 10 percent.

Poberatelia úrazových rent a pozostalostných úrazových rent nemusia pritom o nič žiadať. Poisťovňa sumy prepočíta automaticky a rozhodne zo zákona. Prvé rozhodnutia začne Sociálna poisťovňa zasielať začiatkom júla. Renty vo zvýšenej sume budú následne prvýkrát vyplatené v júli 2023.

Video: Nepriznali vám materské ani ošetrovné? Treba na to myslieť vopred, aj dva roky - Mária Dvončová, právnička

Nepriznali vám materské ani ošetrovné? Treba na to myslieť vopred, aj dva roky - Mária Dvončová, právnička.

„Maximálna výška jednorazového odškodnenia manžela alebo manželky  bude od 1. júla 2023 predstavovať 72 835,40 eura. Rovnako sa na 72 835,40 eura zvyšuje aj maximálna výška úhrnu súm jednorazového odškodnenia nezaopatrených detí,“ uviedla poisťovňa. Maximálna výška náhrady nákladov spojených s liečením sa zasa od 1. júla 2023 zvýši na 36 418,30 eura. „Maximálna suma náhrady nákladov spojených s pohrebom od 1. júla 2023 bude vo výške 3 643,00 eura. Na hodnotu 3 643,00 eura vzrastie aj maximálna výška úhrnu náhrad výdavkov spojených s pohrebom pre všetky fyzické osoby a nezaopatrené deti,“ doplnila poisťovňa.

Sociálna poisťovňa hlási ďalšie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Zmeny vplývajú z novely zákona o sociálnom poistení, podľa ktorej ak kumulatívny medzimesačný rast spotrebiteľských cien za obdobie od 1. júla 2022 do 31. marca 2023 presiahne 5 percent, úrazové dávky sa zvyšujú od 1. júla 2023.

Za mesiace január – apríl 2023 už Sociálna poisťovňa vyplatila viac ako 26-tisíc úrazových rent a 560 pozostalostných úrazových rent. Ďalších približne 250 vyplatených dávok sa týkalo jednorazového odškodnenia a nákladov spojených liečením alebo pohrebom.

Viac o téme: PeniazeDávkySociálna poisťovňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu