Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Dobrá správa pre mnohých Slovákov: Prilepšíte si o desiatky až stovky eur! Od júla sa zvyšujú dávky TEJTO skupine ľudí

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Maximálna výška dávky v nezamestnanosti ako aj garančného poistenia ide od 1. júla hore. Tí, ktorých sa to týka, si tak prilepšia o pekných pár desiatok, či dokonca stoviek eur. Má to však háčik. Zmena sa dotkne iba nováčikov. Tí, ktorí už dávku poberajú, zostanú na tom istom, na čom sú aj dnes.

Archívne video: Sociálna poisťovňa vyzýva ľudí, aby si u nej aktualizovali svoje kontakty

Sociálna poisťovňa vyzýva ľudí, aby si u nej aktualizovali svoje kontakty (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Maximálna výška dávky v nezamestnanosti dosiahne od 1. júla 2023 pri 31-dňovom kalendárnom mesiaci 1 329,10 eur. Stúpne tak z aktuálnej sumy 1 234,30 eur o rovných 91 eur. Pri 30-dňovom mesiaci vzrastie zo súčasných 1 194,50 eur na 1 286,20 eur.

Vyššiu maximálnu dávku v nezamestnanosti budú však dostávať iba noví žiadatelia – teda tí, ktorí sa po 1. júli 2023 zaevidujú na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny do evidencie uchádzačov o zamestnanie, v posledných 4 rokoch boli poistení v nezamestnanosti najmenej 730 dní a dosahovali v tomto období mzdu nad hranicou 2 608 eur mesačne. „Nová hranica maximálnej výšky dávky v nezamestnanosti sa bude týkať len tých dávok, na ktoré vznikne nárok od 1. júla 2023. Poistencom, ktorí už dávku poberajú, sa výška dávky od júla nemení,“ odkázala Sociálna poisťovňa. Poberať ju možno 6 mesiacov.

Sociálna poisťovňa
Zobraziť galériu (3)
Sociálna poisťovňa  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Podľa zákona majú nárok na dávku v nezamestnanosti po splnení podmienok povinne poistené osoby v nezamestnanosti, teda zamestnanci na základe trvalého pracovného pomeru alebo zamestnanci – dohodári s pravidelným mesačným príjmom na základe dohody o vykonaní práce, dohody o pracovnej činnosti alebo dohody o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce. „Živnostníci a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) nie sú povinne poistení, môžu však nárok na dávku získať, ak boli potrebné obdobie dobrovoľne poistení. Na posúdenie nároku na dávku pritom nemá vplyv to, akým spôsobom bol pracovnoprávny vzťah ukončený (dohodou či výpoveďou) a ani to, či išlo o pracovný pomer na určitý, resp. neurčitý čas,“ pripomenula poisťovňa.

Dobrá správa pre mnohých
Zobraziť galériu (3)

Hore ide aj dávka garančného poistenia 

Od začiatku júla vzrastie aj maximálna výška dávky garančného poistenia. Oproti súčasnosti bude vyššia o 279 eur. Nárok má na ňu zamestnanec, „ktorý je alebo bol v pracovnoprávnom vzťahu u zamestnávateľa, ktorý sa stal platobne neschopným a neuspokojoval jeho nároky z pracovnoprávneho vzťahu.“

Ak platobná neschopnosť zamestnávateľa vznikne v období od 1. júla 2023 do 30. júna 2024, výška dávky garančného poistenia môže dosiahnuť maximálne sumu 3 912 eur. V predchádzajúcom ročnom období bola jej maximálna výška 3 633 eur. „Zamestnávateľ je v súvislosti s nárokom na dávku garančného poistenia platobne neschopný vtedy, ak bol podaný návrh na vyhlásenie konkurzu príslušnému súdu alebo súd začal konkurzné konanie bez tohto návrhu podľa zákona o konkurze a reštrukturalizácii,“ dodala Sociálna poisťovňa.

V apríli 2023 Sociálna poisťovňa vyplácala 38 726 dávok v nezamestnanosti v priemernej výške 544,79 eura. V rovnakom období v apríli 2023 dostávalo garančnú dávku 74 poberateľov v priemernej výške 2 352,86 eura.

Viac o téme: Garančné poistenieSociálna poisťovňaDávka v nezamestnanosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu