Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Homosexuáli nemôžu byť darcami krvi: Prečo je to tak? Rezort pripúšťa zmeny, má to však riziká...

Homosexuálnych mužov delí od darovania krvi jedna otázka v dárcovskom formulári. Zobraziť galériu (5)
Homosexuálnych mužov delí od darovania krvi jedna otázka v dárcovskom formulári. (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Len pár mililitrov vašej krvi dokáže zachrániť život niekomu, kto je v dôsledku choroby či zranenia na transfúziu odkázaný. Podľa údajov NCZI máme na Slovensku vyše štvrť milióna pravidelných darcov. Jedna skupina ľudí je však podmienkami darcovstva automaticky vylúčená. Pokiaľ by chcel krv darovať sexuálne aktívny homosexuálny muž, pri vypĺňaní formulára by ihneď narazil na neprekročiteľnú prekážku.

archívne video:

Zamestnanci rezortu práce mohli darovať krv v rámci Rezortnej kvapki krvi (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi (14.6.) sa ozvali hlasy, ktoré vnímajú za diskriminačný fakt, že muži, ktorí mali za posledných 12 mesiacov sexuálny kontakt s iným mužom, sa nemôžu stať darcami. Rezort zdravotníctva však avizoval, že pripravuje potrebné zmeny, informoval portál RTVS. „V súčasnosti ministerstvo pripravuje aktualizáciu vyhlášky. O detailoch budeme verejnosť následne informovať,“ reagovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková.

Neprekročiteľným prahom pred darovaním krvi má byť otázka v dotazníku, ktorý musí každý darca vyplniť predtým, než k samotnému darovaniu dôjde. Kameňom úrazu je otázka 24, ktorá je adresovaná práve mužom s inou sexuálnou orientáciou. Pokiaľ na otázku „Mali ste posledných 12 mesiacov sexuálny kontakt s mužom?“ odpoviete ÁNO, je vám automaticky zamietnutá možnosť darovať krv pre Národnú transfúznu službu (NTS).

Homosexuáli nemôžu byť darcami
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: NTS)

Podľa odporcov diskriminácie sú homosexuáli automaticky vnímaní v negatívnom svetle...

„Dotazník nezisťuje počet sexuálnych partnerov, spôsoby ochrany v rámci styku, povahu sexuálneho vzťahu a podobne. Dotazník teda neváži rizikovosť správania jednotlivca, ale u mužov, ktorí prechovávajú partnerskú, emocionálnu a erotickú náklonnosť k iným mužom, automaticky predpokladá ich promiskuitnosť a rizikovosť, a teda ich bezdôvodne stigmatizuje,“ uvádzajú kritici z firmy Krivak & Co vo svojej výzve.

Stav zásob krvi k 12. 6. 2023
Zobraziť galériu (5)
Stav zásob krvi k 12. 6. 2023  (Zdroj: NTS)

Odborníci z NTS však v zložení otázok v dotazníku problém nevidia a tvrdia, že je v súlade s odporúčaniami odborníkov. „Obsah dotazníka darcu krvi nie je výsledkom kreativity NTS SR, avšak je vytvorený na podklade vzorového dotazníka, ktorý bol vypracovaný pracovnou skupinou expertov pre transfúziológiu pri Rade Európy,“ reagovala riaditeľka marketingu a komunikácie NTS Martina Frigová pre RTVS.

Homosexuáli nemôžu byť darcami
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: NTS)

Na celú situáciu reagoval aj rezort zdravotníctva, ktorý v budúcnosti pripustil zmeny. Rezort má v súčasnosti pripravovať aktualizáciu vyhlášky a o detailoch budú verejnosť informovať. Svoje rozhodnutie pri kladení tejto otázky však NTS považuje za primerané a odôvodňuje ho verejným záujmom na ochrane zdravia ľudí, ktorí darovanú krv transfúziu príjmu.

Homosexuáli nemôžu byť darcami
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: NTS)

Dôvodom je ochrana prijímateľov krvi: Ohroziť ich môžu pohlavne prenosné choroby

Podľa NTS je dôvodom obmedzenia fakt, že na Slovensku sa za prvý polrok 2022 objavilo až 46 nových prípadov infekcie HIV. Z toho 24 prípadov zaznamenali po homosexuálnom styku medzi mužmi. Zároveň, až 70% všetkých prípadov infekcie ochorením HIV tvoria práve muži, ktorí sa nakazili po pohlavnom styku s iným mužom.

Pokiaľ by ste sa rozhodli pre pomoc prostredníctvom darovanie krvi, na stránkach NTS môžete zistiť viac o tom, či ste vhodným darcom zároveň aj postup, ako pri vašom záujme ďalej postupovať.

Viac o téme: HomosexuálMužNTSKrvDarovanie krviNárodná transfúzna služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu