Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Koncesie boli zrušené: Mediálny výbor tak navrhuje pre RTVS financie vo výške 0,17 percenta HDP

Budova RTVS
Budova RTVS (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá navrhuje zvýšiť pre RTVS štátny príspevok z navrhovaného 0,15 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) na 0,17-percentný podiel. Členovia výboru sa na tom uzniesli na utorkovom rokovaní, na ktorom pozmeňujúcimi návrhmi odobrili vládny návrh zákona o RTVS, ktorý má priniesť systémové financovanie telerozhlasu.

Pozmeňujúcim návrhom takisto výbor žiada implementovať do zákona minimálnu sumu 900.000 eur pre tri umelecké fondy, ktoré v predchádzajúcom období dostávali podiel z tzv. koncesionárskych poplatkov. "Keďže boli koncesie zrušené a v návrhu zákona sa financie pre fondy nenachádzali, navrhujeme to začleniť, celková suma by sa prerozdelila medzi jednotlivé fondy," vysvetlila predkladateľka schválených pozmeňujúcich návrhov, podpredsedníčka výboru Jana Žitňanská (nezaradená).

VIDEO VLÁDA: RTVS bude financovaná vo výške 0,15% HDP

VLÁDA: RTVS bude financovaná vo výške 0,15% HDP (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

V krátkej diskusii k zvýšeniu nárokovateľného štátneho príspevku skonštatoval bývalý predseda výboru Kristián Čekovský (nezaradený), že 0,17 percenta HDP je podiel, na ktorom by sa mohla nájsť v pléne zhoda naprieč politickým spektrom. "Myslím si, že toto číslo by mohlo zabezpečiť prostriedky i na určitý rozvoj technologického vybavenia či personálnych kapacít RTVS," dodal.

RTVS by potrebovala podiel vo výške od 0,18 a vyššie

Podpredseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) mieni, že pre finančnú stabilitu i možnosť rozvoja by RTVS potrebovala podiel vo výške "od 0,18 a vyššie". Zároveň ľutuje, že sa najskôr diskutuje o financovaní RTVS, a nie o úlohách a obsahu, ktorý by malo verejnoprávne médiu prinášať. "Malo by to byť opačne, najskôr by sme si mali povedať, čo má RTVS napĺňať, čo od nej očakávame a na to naviazať financovanie," zdôraznil.

Členka výbor Monika Kozelová (nezaradená) pripomenula, že technologický dlh voči RTVS je veľký a netýka sa len televízie, ale aj rozhlasu. "Ja budem preto hlasovať za najvyšší návrh podielu," oznámila. O návrhu novely zákona o RTVS budú poslanci v pléne rokovať na júnovej schôdzi, ktorá sa v utorok začína. Podľa podpredsedníčky mediálneho výboru nie je vylúčené, že sa ďalšie pozmeňujúce návrhy k legislatíve objavia v rozprave.

Nový model financovania súvisí so schválením legislatívnej zmeny, ktorá od júla ruší tzv. koncesionárske poplatky, doterajší hlavný zdroj príjmu RTVS. Koniec koncesií, ktoré zrušili v rámci novely zákona o dani z osobitných stavieb, si pri schvaľovaní štátneho rozpočtu na rok 2023 vydobyla SaS. Nové financovanie musí schváliť ako štátnu pomoc Európska komisia.

Viac o téme: RTVSHDPKoncesieMediálny výbor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu