Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čo s deťmi počas prázdnin? Toto sa im bude páčiť!

Naplánujte svojim deťom nezabudnuteľné prázdniny! Advertoriál Zobraziť galériu (6)
Naplánujte svojim deťom nezabudnuteľné prázdniny! (Zdroj: Getty Images/tatyana_tomsickova)

PODBANSKÉ - Prázdniny sú čoraz bližšie a ešte nemáte nič naplánované? Vďaka našim tipom bude spokojná celá rodina, či už túžite po výletoch do prírody alebo chcete deťom dopriať zábavu a rôzne atrakcie. Áno, bude to na Slovensku.

Tatry a Liptov majú čo ponúknuť nielen zahraničným turistom, ale aj nám, ktorí si myslíme, že už tieto kúty Slovenska dôverne poznáme. Práve tu sa totiž nachádza nepreberné množstvo atrakcií a možností na aktívny oddych pre všetky vekové kategórie. Pripravili sme pre vás päťdňový program zostavený tak, aby ste si v tejto lokalite nielen oddýchli, ale sa aj rozhýbali a odniesli si nezabudnuteľné zážitky.

Ubytovanie pod Kriváňom

Malá osada Podbanské leží v tichom prostredí a krásnej prírode a je ideálne vzdialená od Vysokých Tatier aj Liptova. Rezort pozostáva zo štvorice hotelov, ktoré ponúkajú nielen príjemné ubytovanie, ale aj množstvo atrakcií najmä pre deti – bazény aj vláčik, minifutbalové ihrisko či kolkáreň, detské ihrisko aj detský kútik alebo požičovňu bicyklov. Dospelí si tu zase užijú relaxačné a wellness procedúry a skvelú gastronómiu. V rezorte máte čo robiť aj vtedy, ak vám počas dovolenky práve nevyšlo počasie.

Kriváň
Zobraziť galériu (6)
Kriváň  (Zdroj: SLOVAKIA TRAVEL, Martin Šopinec)

Prvý deň sa treba rozchodiť

Potom, čo na hoteli vybalíte kufre, sa žiada rozhýbať si telo. Do neďalekej Prosieckej i Kvačianskej doliny vedie nenáročná trasa, ktorá je  ideálna najmä pre rodiny s deťmi. Prechádzku po krásnej prírode spestrí vodopád, vodný mlyn či drevené rozhľadne. Vybrať sa môžete aj iným smerom – na Kmeťov vodopád. Začať môžete bývalou Važeckou chatou alebo Tromi studničkami. Neďaleko rázcestia pod Grúnikom si môžete dať menší piknik a pokračovať Kôprovským potokom. Kôprová a Tichá dolina sú vybavené viacerými altánkami, ktoré ocenia viacerí z vás najmä ak sa sem vyberiete už na prvý deň.

Kvačianska dolina
Zobraziť galériu (6)
Kvačianska dolina  (Zdroj: SLOVAKIA TRAVEL, Martin Šopinec)

Vodné aktivity na schladenie

Po prechodenom dni je želaným spestrením pobyt pri vode, viete tak stráviť celý deň. V blízkosti Podbanského sa nachádza viacero vodných parkov a možností na vodné športy, napríklad vodný svet v Bešeňovej s viacerými toboganmi a bazénmi. Tatralandia v Liptovskom Mikuláši je jediné miesto na Slovensku, kde si návštevníci môžu vyskúšať surfovanie. Kto by chcel vyskúšať exoticky znejúci flyboard, wakesurfing, paddleboard alebo plavbu na kajaku, vodný bicykel či jazdu na vodnom banáne, na svoje si príde na vodnej nádrži Liptovská Mara.

Flyboarding na Liptovskej Mare
Zobraziť galériu (6)
Flyboarding na Liptovskej Mare  (Zdroj: www.marafun.sk)

Optické ilúzie, kontaktná zoo aj simulácia voľného pádu

Nielen za škaredého počasia si celá rodina užije galériu Ilusia v Liptovskom Mikuláši, v ktorej budete spoločne objavovať fascinujúci svet optických ilúzií a 3D malieb. Ak by vám to nestačilo, môžete navštíviť neďaleké zábavné centrum Paradox, kde si potrápite logické myslenie v obľúbených „escape rooms“ na motívy Sherlocka Holmesa alebo Úteku z väzenia. Okrem toho sa tu môžete stretnúť s virtuálnou realitou a vyskúšať si napríklad výstup na Mont Blanc. Deti vo všeobecnosti milujú zvieratká, takže sa im určite zavďačíte zoologickou záhradou Kontakt, v ktorej môžu obdivovať vyše štyristo druhov zvierat. Pre starších a akčnejších odporúčame atrakciu Hurricane Factory, ktorá simuluje voľný pád podobný zoskoku z lietadla a prebieha v aerodynamickom tuneli s rýchlosťou vetra 270 km/h.

Hurricane Factory v Liptovskom Mikuláši
Zobraziť galériu (6)
Hurricane Factory v Liptovskom Mikuláši  (Zdroj: www.hurricanefactory.sk)

Späť do turistických topánok

Po dvoch dňoch zábavy je čas vrátiť sa naspäť do prírody, konkrétne k jednej z tatranských ikon – Štrbskému plesu. Aby ste toho videli viac, začnite túru pri Popradskom plese v Mengusovskej doline pod zrázmi Kôpok a Ostrvy. Odtiaľ sa vydajte popri Chate pri Popradskom plese cez Popradskú poľanu a Ľadový potok. Trasou po červenej Tatranskej magistrále prídete na známu scenériu skokanského mostíka a Štrbského plesa. Tí energickejší ho môžu aj obísť a späť sa vrátiť po svojich alebo vlakom.

Posledný deň na oddych

Posledný deň pobytu môžete príjemne spomaliť, zážitkov budete mať viac než dosť. Čo takto spojiť miernu chôdzu s objavovaním prírodných a kultúrnych unikátností tohto regiónu? Ak ste ešte neboli, zamierte do Vlkolínca, jedinečnej pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry. Ich zachovalé zrubové domy uprostred prekrásnej prírody sa nikdy nezunujú, nečudo že už tridsať rokov figurujú na Zozname Svetového dedičstva UNESCO. Domy svojím rozprávkovým vzhľadom učarujú aj malým návštevníkov. Bude sa im páčiť aj hrad Liptovský hrádok a kaštieľ s rovnakým menom, ktorý rekonštruuje miestna komunita.

Vlkolínec
Zobraziť galériu (6)
Vlkolínec  (Zdroj: SLOVAKIA TRAVEL, Martin Šopinec)

Slovensko ponúka toho ešte oveľa viac – od tisícov turistických trás naprieč krásnou prírodou, cez takmer dvesto hradov a zrúcanín, až po množstvo festivalov či zábavných atrakcií pre všetky vekové kategórie. Stačí si len vybrať, pozrite na www.slovakia.travel

Advertoriál pripravený v spolupráci so SLOVAKIA TRAVEL.

Viac o téme: TatryLiptovDovolenka s deťmiDovolenka na SlovenskuPodbanske
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu