Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Združenie miesta obcí chce s politickými stranami podpísať memorandum o plnení ich požiadaviek

Jozef Božik
Jozef Božik (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) chce v júni predstaviť relevantným politickým stranám svojich 11 požiadaviek. Následne má ambíciu podpísať s nimi memorandum o ich plnení v prípade, že sa dostanú do vlády alebo parlamentu. Predseda ZMOS Jozef Božik o tom informoval po pondelkovom rokovaní s mimoparlamentným KDH, ktoré podľa neho má o júnové rokovanie záujem.

"Ambíciou ZMOS-u je, aby podpísali memorandá s požiadavkami, ktoré budú strany presadzovať, ak budú v parlamente alebo vo vláde. Aby sme spoločne obhajovali oprávnené požiadavky občanov," povedal šéf združenia. Rokovania s lídrami politických strán sa majú uskutočniť 26. júna.

Archívne video: Najväčšia úloha pre úradnícku vládu sú ceny energií a schodok 300 mil. eur, tvrdí Združenie miest a obcí Slovenska

Najväčšia úloha pre úradnícku vládu sú ceny energií a schodok 300 mil. eur, tvrdí Združenie miest a obcí Slovenska (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Rovnomerné rozvíjanie krajiny

Jedenásť požiadaviek zahŕňa podľa Božika viaceré oblasti. Konkrétne v oblasti zdravotníctva sa týkajú rušenia detských ambulantných pohotovostí či pôrodníc v niektorých regiónoch, nedostatku ambulancií všeobecných lekárov i pediatrov, ako aj vzdelávania a stabilizácie lekárov a sestier.

KDH deklaruje, že mu záleží, aby sa krajina rozvíjala rovnomerne a každý región napredoval svojim spôsobom. Rezortu zdravotníctva odkázal, aby pri reformách rozhodovalo na základe reálnych meraní v regiónoch a nie na základe matematických prepočtov.

Rokovali aj o odstránení segregácie

Predstavitelia ZMOS rokovali v pondelok aj so zástupcami strany SaS, riešili problematiku školstva. ZMOS napríklad požaduje zachovanie finančných zdrojov na materské školy. Rokovali aj o témach ako odstránenie segregácie, digitalizácia a odkanalizovanie škôl, pričom dôležitou prioritou je aj vybavenie škôl telocvičňami. Strana SaS má ambíciu vyvolať stretnutie so zástupcami ZMOS, Únie miest Slovenska a ministerstva financií, aby spoločne predpripravili komplexný program na riešenie tejto situácie.

Viac o téme: MemorandumKDHJozef BožikZdruženie miest a obcí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu