Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Minister obrany Sklenár rokoval s partnermi z V4 a Nemecka o regionálnej obrannej spolupráci

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

BRATISLAVA – Minister obrany SR Martin Sklenár ocenil pokračujúci záujem Nemecka o bezpečnosť Slovenska, najmä iniciatívu ďalej poskytovať kapacity na posilňovanie spôsobilostí slovenských ozbrojených síl. Uviedol to v nedeľu na rokovaní so štátnou tajomníčkou nemeckého rezortu obrany Siemtje Möllerovou, informoval TASR komunikačný odbor Ministerstva obrany SR.

Stretnutie sa konalo v rámci prvého dňa rozhovorov s partnermi z Vyšehradskej skupiny (V4) a Nemecka. Šéf slovenského rezortu obrany nemeckú štátnu tajomníčku informoval o zámere rýchlo obstarať systém protivzdušnej obrany veľmi krátkeho a stredného dosahu. Vyzdvihol tiež darovanie dvoch systémov protivzdušnej obrany veľmi krátkeho dosahu MANTIS, ktoré dodatočne posilnia schopnosť Slovenska kontrolovať svoj vzdušný priestor.

archívne video 

Priebeh a rozvoj takýchto projektov bude znamenať zvýšený pohyb techniky a materiálu, preto budem rád ak to ľudia budú vnímať ako prirodzenú súčasť modernizácie ozbrojených síl, tvrdí minister obrany Sklenár (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

"Nemecko je pre Slovensko a aj ostatné krajiny V4 strategickým partnerom a som rád, že spolupráca v rámci medzinárodných organizácií a multilaterálnych rokovaní sa čoraz viac prenáša aj na praktickú úroveň, a to predovšetkým pri zvyšovaní obranyschopnosti a podpore obranného priemyslu," uviedol Sklenár. S Möllerovou sa zhodli, že nemecké tanky Leopard, ktorými už disponujú všetky krajiny V4, ponúkajú potenciál na ďalšie prehlbovanie regionálnej obrannej spolupráce.

Rozhovory boli aj o Ukrajine 

Na Slovensko sú postupne dodávané tanky Leopard 2A4 ako dar od Nemecka za poskytnutie bojových vozidiel pechoty (BVP-1) Ukrajine, pripomenul komunikačný odbor MO SR. Nemecko súčasne plánuje transformáciu svojho príspevku k Mnohonárodnej bojovej skupine NATO, ktorá pôsobí na Slovensku a ktorú taktiež posilní týmto typom tankov. Sklenár a Möllerová rokovali tiež s poľským veľvyslancom Krzysztofom Strzalkom, námestníkom českej ministerky obrany Danielom Blažkovcom a maďarským ministrom obrany Kristófom Szalay-Bobrovniczkym. Rozhovory sa týkali podpory Ukrajiny zo strany NATO a EÚ, ako aj postojov krajín V4 a Nemecka pred júlovým summitom NATO vo Vilniuse.

Závery z tohto summitu môžu podľa nich výrazne prispieť k posilneniu transatlantického spojenectva a kolektívnej obrany. "Okrem toho bude summit príležitosťou jasne artikulovať naše záujmy smerujúce k posilneniu našich obranných spôsobilostí, ako aj možnosťou vyslať jasný signál, že sme naďalej odhodlaní podporovať ukrajinských obrancov v snahe získať späť Ruskom okupované územia," doplnil Sklenár.

Viac o téme: ObranaRokovanie NemeckoV4Martin Sklenár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu