Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

VOJNA na Ukrajine Deň štyristosedemdesiaty šiesty (12. júna 2023)

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV – Ukrajinská armáda dnes ohlásila, že dobyla dedinu Storoževe na západe Doneckej oblasti. Potvrdila to námestníčka ministerstva obrany Hanna Maljarová. Pri hranici Doneckej a Záporožskej oblasti ukrajinské jednotky zaznamenali územné zisky už v uplynulých dňoch. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 473

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 473 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

22:00 Poľský prezident Andrzej Duda vyzval členské štáty Severoatlantickej aliancie, aby Ukrajine poskytli jasnú perspektívu jej budúceho vstupu do NATO. V pondelok to uviedla agentúra DPA.

21:51 Ukrajinské jednotky v pondelok oslobodili sedem dedín na východe a juhu krajiny, napísala námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová na sociálnej sieti Telegram. Kyjev sa podľa nej znovu zmocnil okrem iných dedín Lobkovo, Levadne, Novodarivka a Storoževe, ktoré predtým ovládali Rusi. Informuje agentúra AFP.

21:40 Dlho očakávaná ukrajinská protiofenzíva sa začala pred niekoľkými dňami, vyhlásil dnes francúzsky premiér Emmanuel Macron na tlačovej konferencii v Paríži so svojím poľským kolegom Andrzejom Dudom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzem. Dodal, že protiofenzívu plánovali vojenskí velitelia s veľkým zmyslom pre taktiku, uviedla agentúra Reuters.

21:20 Počet obetí záplav spôsobených v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny pretrhnutím Kachovskej priehrady stúpol na desať. Podľa agentúry AFP o tom v pondelok informovali ukrajinské úrady, podľa ktorých je nezvestných 41 osôb.

21:00 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok vyjadril nádej v úspešnú ukrajinskú protiofenzívu, ktorá by podľa neho dotlačila ruského prezidenta Vladimira Putina k rokovaniam o ukončení invázie na Ukrajinu. Informuje agentúra AFP.

20:23 Šéf Kremľa Vladimir Putin v pondelok navštívil ruských vojakov zranených na Ukrajine, ktorí sú hospitalizovaní vo Višnevského ústrednej vojenskej klinike v Krasnogorsku neďaleko Moskvy. Návšteva sa uskutočnila v Deň Ruska, ktorý je štátnym sviatkom.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

20:09 Hlavný diplomat Európskej únie Josep Borrell v rozhovore pre španielsku rozhlasovú stanicu Onda Cero odmietol myšlienku zníženia dodávok zbraní pre Ukrajinu.

19:39 Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl informoval, že ukrajinské sily zostrelili ďalší ruský vrtuľník Ka-52 (Aligátor).

18:32 Rafael Grossi, šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), povedal, že je na ceste navštíviť prezidenta Volodymyra Zelenského na Ukrajine, aby predstavil program pomoci pre jadrovú elektráreň Záporoží.

18:01 Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že odrazilo viacero pokusov ukrajinských jednotiek o ofenzívu v Doneckej a Záporožskej oblasti na Ukrajine. Podľa ministerstva zasiahli ukrajinské záložné pozície vysoko presné ruské rakety odpálené z mora. Informuje agentúra Reuters. Agentúre sa bezprostredne nepodarilo informácie z bojiska overiť.

17:44 Ministri obrany NATO sa 15. júna stretnú so šéfmi 25 veľkých výrobcov obrany, aby prediskutovali potrebu munícii pre Ukrajinu, ako aj potrebu doplniť zásoby spojencov, informoval Euractiv.

17:26 Ruský letecký útok na frontové mesto Orikhiv v Záporožskej oblasti si vyžiadal 48-ročného muža a ďalšieho 32-ročného zranenil, ​​informoval v júni guvernér Jurij Malashko.

16:43 Dánsko dodá Ukrajine muníciu v hodnote 36 miliónov dolárov Oznámil to dánsky minister zahraničných vecí Lars Løkke Rasmussen.

16:10 Šéf Kremľa Vladimir Putin apeloval v pondelok na ruskú národnú hrdosť v "ťažkých časoch" v príhovore venovanom štátnemu sviatku Dňa Ruska. Informuje agentúra Reuters. V príhovore na slávnostnom odovzdávaní ocenení v Kremli Putin priamo nekomentoval najnovší vývoj udalostí na Ukrajine, kde sa začala dlho očakávaná ukrajinská protiofenzíva.

15:50 Ukrajina obvinila ruské jednotky, že vyhodili do vzduchu priehradu na rieke Mokryje Jaly, ktorá preteká územím Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Cieľom takýchto operácií ruskej armády je spomaliť protiofenzívu, ktorú začal Kyjev, informoval v pondelok britský denník The Guardian. Výbuch spôsobil zaplavenie oboch brehov rieky, uviedol pre denník Ukrajinská pravda Valerij Šeršeň, predstaviteľ ukrajinskej armády na danom úseku frontu.

15:32 Kláštor Korsun z 18. storočia je úplne zatopený.

14:50 Šéf obranného výboru britského parlamentu sa domnieva, že Ukrajina podnikne „veľký útok“ proti ruským silám v regióne východného Donbasu, a to „v najbližších dňoch“.

14:15 Ruské sily dnes druhýkrát zaútočili na Avdiivku v Doneckej oblasti, pričom zranili dvoch civilistov, informoval guvernér Pavlo Kyrylenko.

13:35 10 mŕtvych, 42 nezvestných v dôsledku katastrofy priehrady Kachovka. V dôsledku záplav spôsobených ruským zničením priehrady Kachovka zahynulo desať ľudí a 42 je považovaných za nezvestných, vrátane siedmich detí, informoval 12. júna Ihor Klymenko.

13:06 Viacero vládnych stránok vo Švajčiarsku čelilo v pondelok kybernetickému DDoS útoku, ku ktorému sa prihlásili proruskí hackeri, oznámili švajčiarske úrady. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

12:55 Dezertér z ruskej armády Dmitrij Mišov pre BBC opísal svoj útek z Ruska i o ruských stratách a nízkej morálke v ruskej armáde. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice BBC. Poručík ruských vzdušných Mišov (26) pôsobil ako navigátor bojového vrtuľníka v Pskovskej oblasti na severozápade Ruska. Zo vzdušných síl sa pokúsil odísť už v januári 2022. Príslušné dokumenty však v čase začiatku ruskej invázie na Ukrajinu - 24. februára 2022 ešte neboli spracované. O svoje prepustenie zo služby sa usiloval aj naďalej a chcel sa vyhnúť tomu, aby bol vyslaný bojovať na Ukrajinu.

12:35 Ukrajinská armáda potvrdila oslobodenie Novodarivky v Záporožskej oblasti. Ukrajinské sily oslobodili dedinu Novodarivka v Záporožskej oblasti 4. júna, potvrdila to 12. júna Samostatná Záporožská brigáda územnej obrany.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu