Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Definitívna bodka za koncesionárskymi poplatkami: Platcovia, POZOR, malý detail vám môže narobiť veľké problémy

Koniec koncesionárskych poplatkov: Richard Sulík k pokynom RTVS. Zobraziť galériu (4)
Koniec koncesionárskych poplatkov: Richard Sulík k pokynom RTVS. (Zdroj: TASR/Michal Svítok, Topky/Ján Zemiar, Archív Topky, Getty Images)

BRATISLAVA Návrh z dielne SaS, ktorý ešte začiatkom spustil vlnu kontroverzie a kritiky, prešiel parlamentom ešte vo februári. Chýba však už len mesiac a povinnosť platenia koncesionárskych poplatkov úplne zanikne. Dajte si pozor, v niektorých prípadoch sa môže stať, že z vášho účtu budú stále odchádzať peniaze. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) aktuálne ľudí informuje o tom, ako máte v takomto prípade postupovať.

archívne video:

Téma financovania RTVS je stále na stole (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

RTVS svojich doterajších platiteľov informoval o zrušení povinnosti platiť úhrady RTVS, ktorá nadobudne platnosť už od 1. júla 2023. „Ak ste platili úhradu RTVS prevodovým príkazom, od 1. 7. 2023 úhradu RTVS neplaťte, zrušte si prípadný trvalý príkaz vo Vašej banke,“ informovala verejnoprávna televízia.

Informujú aj o tom, ako máte postupovať v prípade, že ste úhradu vyplácali prostredníctvom SIPO dokladu. „Od mesiaca 07/2023 Vám na SIPO doklade nebude vystavovaný predpis RTVS, nie je preto potrebné kontaktovať RTVS,“ dodali v správe. K zrušeniu koncesionárskych poplatkov došlo po dlhodobej snahe strany SaS, ktorá nechala aktuálnu formu platieb nahradiť percentom z HDP.

Definitívna bodka za koncesionárskymi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Poctiví platitelia budú odmenení: V prípade nedoplatkov vám hrozia problémy!

Aj keď od júla povinnosť platby koncesionárskych poplatkov zaniká, nezabúdajte, že táto povinnosť je stále aktuálna do konca júna (30. 6.). Pokiaľ ste poplatky RTVS riadne zaplatili, peniaze vám budú vrátene ešte v priebehu druhej polovice roka 2023. Problémy sa však môžu objaviť v prípade, že ste si svoju povinnosť nesplnili.

Definitívna bodka za koncesionárskymi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: RTVS)

Prípadné nedoplatky budú riešené aj naďalej a povinnosť ich doplatenia tak zrušením koncesionárskych poplatkov nezaniká. Platiteľovi, ktorý poplatok neuhradil, bude zaslaná výzva na jeho úhradu, na ktorej vyplatenie bude mať neplatiteľ 30 dní.

„V prípade, že nedoplatok nebude uhradený, vyberateľ úhrady si zaplatenie nedoplatku spolu s pokutou v zmysle zákona o úhrade, súdnym poplatkom a poštovými sadzbami, uplatní na súde,“ uviedla RTVS.

Definitívna bodka za koncesionárskymi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Saska presadila definitívny koniec koncesionárskych poplatkov

Správa potešila aj exministra hospodárstva a predsedu strany SaS Richarda Sulíka. „Toto mi práve prišlo mailom, a vám? Nezabudnite si vypnúť trvalý príkaz, lebo v decembri SASKA presadila definitívny koniec koncesionárskych poplatkov. Systém, ktorý produkoval veľa problémov a zbytočnej byrokracie, sme nahradili percentom z HDP,“  komentoval Sulík.

 

Toto mi práve prišlo mailom, a vám? :) Nezabudnite si vypnúť trvalý príkaz, lebo v decembri SASKA presadila definitívny...

Posted by Richard Sulik on Tuesday, May 30, 2023
Viac o téme: SaSRichard SulíkRTVSKoncesionárske poplatkyKoniec koncesionárskych poplatkov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu