Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Z čoho majú Slováci najväčšie obavy? Najnovší prieskum ukázal aj ich postoj k politickej situácii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Slováci majú najväčšie obavy z rastúcich cien, stavu slovenského zdravotníctva i aktuálnej politickej situácie. Vyplýva to z najnovších dát kontinuálneho prieskumu postoja obyvateľov "Ako sa máte Slovensko".

Z odpovedí, ktoré respondenti vyjadrili na prelome apríla a mája (27. 4. - 9. 5.), vyplynulo, že až vyše 82 percent z nich má obavu z rastu cien, znepokojenie nad stavom slovenského zdravotníctva vyjadrilo vyše 81 percent a zo súčasného politického diania má obavy vyše 79 percent oslovených.

"V porovnaní s výskumom pred rokom klesli obavy z rastu cien, obavy zo stavu zdravotníctva a zo súčasného politického diania zostali rovnako vysoké," doplnili autori prieskumu. "Obavy z vojnového konfliktu na Ukrajine v porovnaní s obavami pred rokom výraznejšie klesli na 66 percent," informovali.

archívne video

Nie sme tu na to, aby sme rokovali výhradne o návrhom OĽANO, tvrdí Smer-SD (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ťažkosti s dostatočným príjmom domácnosti

Upozornili tiež, že v porovnaní s výskumom na prelome apríla a marca 2022 je v aktuálnom výskume väčšia skupina respondentov priznávajúcich ťažkosti s dostatočným príjmom domácnosti. "Problémy vyjsť s rozpočtom deklarujú výrazne častejšie starší respondenti, naopak, menej často respondenti s vyšším vzdelaním," spresnili autori výskumu.

Napriek vysokej miere obáv zo zdražovania, zo stavu zdravotníctva či z politického diania platí, že väčšina respondentov je so svojím životom spokojná (54,2 percenta). "Podiel respondentov nespokojných so svojím životom (22,9 percenta) je rovnaký, ako bol v našich výskumoch pred rokom," dodali iniciátori kontinuálneho výskumu.

Prieskumy iniciovali prieskumná spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom SAV a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV. Od marca 2020 zrealizovali 17 rozsiahlych zisťovaní a tri menšie špeciálne zisťovania.

Viac o téme: ZdravotníctvoObavyRast cienSlováciPolitická situácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu