Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Z dvoch schôdzí nemali ani jednu: Tornádo chaosu v parlamente naberá vysoké obrátky, politológ bije na poplach

Politológ konštatuje, že chaos v parlamenet ho ani neprekvapuje. Zobraziť galériu (3)
Politológ konštatuje, že chaos v parlamenet ho ani neprekvapuje. (Zdroj: FB/Jozef Lenč, Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Chaos, ktorý nastáva v parlamente počas predvolebného obdobia v roku 2023, skutočne nemá historickej obdoby v našej politike. Vopred nie je jasné, aké sú na stole dohody, koalícia už ani neexistuje, schôdze sa otvárajú na niekoľko pokusov a prechádzajú bizarné návrhy. Nie však každý návrh dostal priestor, čo kritizovalo aj niekdajšie vládne OĽaNO, keď sa v pondelok nepodarilo otvoriť schôdzu. My sme sa pýtali politológa, ako to vidí.

archívne video

OĽANO a priatelia po neotvorení mimoriadnej schôdze (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Obyčajní ľudia neboli nadšení z neotvorenia schôdze, obvinili aj bývalého kolegu a expremiéra Hegera

Michal Šipoš (OĽaNO a priatelia) hovorí o odobratí ústavného a demokratického práva poslancom rokovať o zákonoch. Zdôraznil, že na programe bola aj úprava na obmedzenie využívania paragrafu 363 Trestného poriadku či návrh o umiestnení defibrilátorov v obciach. Líder hnutia Igor Matovič hovorí o totalitnom postupe.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (3)
Igor Matovič  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Takéto správanie nie je ani demokratické, ani slobodné, ani solidárne," uviedol a kritizoval SaS, Demokratov i Progresívne Slovensko. Podčiarkol, že navrhnuté body sú takmer všetky prerokované a sú medzi nimi i vládne zmeny. Upozornil, že naplánovaná je už len jedna riadna schôdza v tomto volebnom období a ak sa zákony v prvom čítaní neprerokujú teraz, do volieb sa o nich vzhľadom na legislatívny proces nestihne rozhodnúť.

Demokrati ani SASKA si nemyslia, že majú na svedomí totalitné praktiky

Heger na túto kritiku reagoval len stroho. Novinárom povedal, že tieto útoky čakal, už keď sa rozhodol z OĽaNO odísť. Napriek tomu si Demokrati a ani SASKA nemyslia, že sa dopustili "totalitných praktík", ako ich prezentuje Matovič.

My sme sa preto opýtali politológa Jozefa Lenča z Katedry filozofie a aplikovanej filozofie FF Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave.


Ako sa pozeráte na situáciu v pondelok v parlamente?

Je priamo úmerná tomu, že napriek ešte stále nevyhlásenému oficiálneho termínu volieb, volebná kampaň je už v plnom prúde. Kampaň, ktorú rozpútali najmä tí, ktorí si politickú kariéru postavili na šírení rôznych typov lží a generovaní chaosu a nestability.

Z dvoch schôdzí nakoniec nebola ani jedna a OĽaNO ostatných obvinilo z totalitných praktík.

Áno, takto zvyčajne robia tí, ktorú neschopní robiť zodpovednú politiku a naopak sú schopní kedykoľvek klamať a manipulovať s verejnou mienkou.

Politológ Jozef Lenč
Zobraziť galériu (3)
Politológ Jozef Lenč  (Zdroj: FB/Jozef Lenč)

Matovič sa dokonca uchýlil k obvineniu z praktík (horších ako vraj mával Mečiar) aj bývalého kolegu a expremiéra Eduarda Hegera zo strany Demokrati. Ide o mediálnu hru? Čakal Matovič už vopred, že táto schôdza otvorená nebude?

V prvom rade sa domnievam, že zrušenie schôdze pred hlasovaním o prerokovaných bodoch, bolo hlúpe rozhodnutie, ktoré môže mať potenciálne negatívne dopady na budúcnosť slovenskej demokracie. Na druhej strane platí, že to čo sa dialo dnes bolo z časti mediálnou hrou z časti výsledkom babráctva OĽaNO a jeho priateľov (Kotlebovcov, Tarabovcov a pod.). Tiež platí, že za otvorenie schôdze hlasovala väčšina Demokratov a chýbali aj poslanci a poslankyne OĽaNO a priatelia, Sme rodina a Tarabovcov. Je možné, že s týmto počítal aj Matovič a následná tlačová konferencia bola súčasťou jeho kampane proti Hegerovi. Ten je dnes jeho skutočným úhlavným nepriateľom, lebo je jeho konkurentom v boji o rovnakého voliča.

Viac o téme: PolitológIgor MatovičJozef LenčParlamentOĽaNO a priatelia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu